Politiebericht Friesland: Fryslân 28-01-2001
Politieberichten van 27/1 (13.00) t/m 28/1 (13.00)

Sneek: straatroof met geweld
Zaterdag omstreeks 03.00 uur liep een 34-jarige inwoner van Sneek over de Singel. Hier passeerden hem een viertal jongens. Over en weer wordt geschreeuwd en hierbij krijgt de Sneker een tik op zijn rechteroog. Hierbij slaat de Sneker terug, waarop hij door alle vier de jongeren wordt geslagen. De Sneker raakt hierbij vermoedelijk buiten kennis. Hoe hij is thuis gekomen is niet geheel duidelijk. De Sneker heeft aangifte gedaan, tevens mist hij zijn gsm, fiets en aansteker.

Heerenveen: winkeldiefstal mislukt
Zaterdag omstreeks 12.30 uur hebben twee verdachten een DVD-speler ter waarde van 1679 gulden ontvreemd uit een winkel aan de Lindegracht. Het personeel ziet dit en zet de achtervolging in. De ene persoon vlucht in de richting van de Pastoriestraat, de ander in de richting van de K.R. Poststraat. Deze laatste laat de DVD-speler op zijn vlucht op de grond achter. De DVD-speler is dus terug bij de eigenaar, maar de verdachten zijn nog voortvluchtig. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoner van De Knipe.

Leeuwarden: heler aangehouden
Zaterdagmiddag kreeg de politie een melding dat een 40-jarige inwoner van Leeuwarden op het hoekje van de Reigersteeg en De Weaze probeerde gestolen goederen te verkopen vanuit een plastic tas. De verdachte is hierop aangehouden en de goederen zijn in beslag genomen. De herkomst van de goederen is niet bekend. Het betreft o.a. een trui, een vest (de prijskaartjes zaten nog aan de kleding) en twee scheerapparaten.

Wolvega: brand in woning
Zaterdag omstreeks 16.00 brak brand uit in een woning, meer specifiek de keuken, aan de Hoofdweg. De brandweer was snel ter plaatse en had de brand vrijwel onmiddellijk onder controle. Oorzaak was kortsluiting in de transformator van de halogeenverlichting in de keuken van de 43-jarige bewoner.

Gerkesklooster: inbraak woning
Zaterdagmiddag is ingebroken in een woning aan de Wibrandstraat. Men is via de achterkant binnengekomen. De hele woning werd doorzocht. Ontvreemd werd onder andere een gsm. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoner van Gerkesklooster.

Burgum: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 21.45 uur werd een 30-jarige automobilist uit Burgum aangehouden op de Lageweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 235 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Drachten: verdachte aangehouden na bommelding
Zaterdag omstreeks 20.25 uur kreeg de meldkamer van de politie Friesland een melding dat in de McDonalds in Drachten een bom af zou gaan. De politie heeft hierop een bomteam geformeerd, dat ter plaatse is gegaan. De situatie aldaar is verkend en onderzocht. McDonalds is enige tijd ontruimd geweest, maar het onderzoek leverde niets op. De McDonalds kon hierop weer geopend worden. Er is eveneens een buurtonderzoek gehouden. Tijdens dit onderzoek werd een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden, die zonder helm achter op een bromscooter zat. Niet alleen droeg hij geen helm, maar ook ging hij er vandoor bij het zien van de politie. De politie heeft hierop de jongen aangehouden. Uit het onderzoek bleek dat hij ook kon worden aangehouden op verdenking van het plaatsen van de bommelding.

Rotsterhaule: aanrijding met drank op
Zaterdag omstreeks 22.00 uur reed een 30-jarige inwoner van Rotsterhaule over de Streek, uit de richting Rohel. Hij keerde zijn auto op de rijbaan. Op het moment dat hij weer stapvoets in de richting van Rohel reed kwam een 37-jarige automobilist uit Rohel hem achterop. Deze remde te laat en reed tegen de achterzijde van de auto van de inwoner van Rotsterhaule aan. De inwoner van Rohel bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 240 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. Zijn auto werd afgesleept, de inwoner van Rotsterhaule kon met zijn auto zijn weg vervolgen.

Leeuwarden: beroving
Zaterdagavond omstreeks 23.15 uur liep een 57-jarige inwoonster van Leeuwarden over het Stationsplein. Toen zij werd ingehaald door twee jongens op een fiets, griste een van hen haar tas weg. In de tas zaten o.a. haar rijbewijs, een bakpasje en een portemonnee met enkele tientallen guldens. De verdachten wisten te ontkomen in de richting van de Zuidersingel. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Buitenpost: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 00.45 uur werd een 51-jarige automobilist uit Twijzelerheide aangehouden op de Voorstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 345 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Jirnsum: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 00.20 uur werd een 23-jarige bromfietser uit Jirnsum aangehouden op de Reinerswei. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 555 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

Drachten: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 0.55 uur werd een 24-jarige inwoner van Drachten aangehouden op de Oprijlaan. Hij werd aangehouden omdat hij de bochten ruim nam en zeer dicht langs het trottoir reed. Er is een bloedproef afgenomen, omdat hij wordt verdacht van het rijden onder invloed van (soft) drugs.

Minnertsga: verdachten aangehouden na leksteken autobanden Zondag omstreeks 00.20 uur werden op de Hegebuorren vier autobanden vernield. Door buurtbewoners werd een 18-jarige inwoner van Minnertsga aangehouden. Vier andere jongens waren ondertussen richting Tzummarum gefietst en werden op de Hegesylsterwei door de politie aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de 18-jarige inwoner van Minnertsga de vernielingen had gepleegd. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoner van Minnertsga. Tevens wordt de 18-jarige verdacht van het geven van een valse bommelding, zaterdagavond omstreeks 21.30 uur. Hij had de politie gebeld dat er een bom af zou gaan in een horecagelegenheid in Berlikum. Hij werd overgebracht naar het bureau in Leeuwarden..

Leeuwarden: brand in woning
Zaterdag omstreeks 22.50 uur brak brand uit in een woning aan de Julianalaan. Er was een pannetje met vlees opgezet, maar er was vergeten het vuur onder de pan uit te doen. De 53-jarige inwoner, die in slaap was gevallen, kon net op tijd worden gewekt door de 17-jarige buurvrouw. De bewoner heeft aardig wat rook binnengekregen en is met de ambulance naar het MCL-zuid gebracht.

Leeuwarden: inbraak school
Zondagochtend is ingebroken in een school aan de Julianalaan. Er is een raam geforceerd. Ontvreemd zijn o.a. een computer en een beeldscherm. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte moet nog worden gedaan.

Heerenveen: onder invloed
Zondag omstreeks 02.50 uur kreeg de politie een melding dat een auto op de K.R. Poststraat een andere auto had geraakt en was doorgereden. De auto werd even buiten Langezwaag, op de Hegedyk, aangehouden. De bestuurder bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 825 ug/l. Dit leverde hem een rijverbod op van 10 uur, tevens werd zijn rijbewijs in beslaggenomen.

Appelscha: eenzijdig ongeval
Zondag omstreeks 04.00 uur reed een 38-jarige inwoner van Oss tussen Appelscha en Fochteloo. In een bocht verloor hij de macht over het stuur en reed hij tegen een boom aan. De bestuurder is met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Hij droeg geen gordel. In het ziekenhuis is een bloedproef afgenomen. De auto is afgesleept.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag om 04.20 werd een 20-jarige inwoner van Groningen aangehouden op de Aldlansdyk. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 525 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Drachten: mishandeling
Zondag omstreeks 04.30 uur liep een 18-jarige inwoner van Drachten over de Nachtegaalstraat. Hier kreeg hij van een aantal personen klappen en schoppen, onder andere tegen zijn hoofd. Een aldaar aanwezige politieman wist de persoon, die tegen het hoofd van de Drachster had geschopt, aan te houden. Dit betreft een 17-jarige inwoner van Drachten. Even later kon een tweede verdachte worden aangehouden, dit betreft een 16-jarige inwoner van Drachten.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 05.10 uur is een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden in de Soendastraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 425 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Leeuwarden: wildplassen, beledigen en ruiter gewond Zondag omstreeks 04.00 uur werd op het Zaailand een 28-jarige inwoner van Leeuwarden bekeurd voor wildplassen door een politieman te paard. Hierop beledigde de verdachte de politieman. Vervolgens trachtte de verdachte te ontkomen. Op het moment dat de ruiter hem wilde aanhouden viel de ruiter van zijn paard en raakte gewond aan het hoofd. De politieman werd overgebracht naar het ziekenhuis waar de wond werd gehecht. De verdachte is aangehouden in de Doelesteeg.

Drachten: wildplasser aangehouden
Zondag omstreeks 03.00 uur werd een verdachte aangehouden op de Noordkade. Hij was aan het wildplassen tegen de gevel van een café. Hij weigerde zijn naam te geven en werd overgebracht naar het bureau. Daar bleek het te gaan om een 32-jarige inwoner van Drachten. Om 08.30 uur mocht hij het bureau weer verlaten.

Stiens: inbreker aangehouden
Zondag omstreeks 05.45 uur kreeg de politie een melding dat was ingebroken in een winkel aan het Sint Vitusplein. Ter plaatse gekomen bleek de verdachte net in te breken in een andere winkel aan het Sint Vitusplein. De verdachte werd aldaar aangehouden, met in zijn hand een tas met koek, snoep en luxe broodjes. Het betreft een 33-jarige inwoner van Stiens.

Heerenveen: vernieling ruiten
In de nacht van zaterdag op zondag werden aan het Beurtschip verschillende ramen bij diverse bedrijven ingegooid. Bij een bedrijf werden 5 ramen ingegooid, bij twee andere respectievelijk 6 en 21.

Harlingen: man valt van dak
Zondag omstreeks 08.30 was een 35-jarige inwoner van Harlingen bezig met timmerwerkzaamheden op het dak van een loods aan De Vormer. Vervolgens wilde hij het dak via een steiger verlaten. De steiger was glad en vier meter hoog. De man viel en heeft hierbij waarschijnlijk zijn been gebroken. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Wergea: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 07.30 uur zag de politie een auto rijden op de Wergeasterdyk. De lichten waren niet onstoken. Verder slingerde de wagen nogal. Na aanhouding werd de verdachte, een 37-jarige inwoner van Wergea, overgebracht naar het politiebureau in Leeuwarden. Hier blies hij 635 ug/l. Hierop kreeg hij een rijverbod van 7 uur, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Bureau Voorlichting & PR, telefoon 058 - 880 8272