Provincie Utrecht

Persbericht
19 december 2000

Nieuwe beeldende kunst in de provincie Utrecht

Mensen op een uitdagende manier confronteren met kunst in hun eigen omgeving. Die gedachte klinkt door in projecten voor beeldende kunst, die binnenkort met een provinciale bijdrage zullen worden gerealiseerd.
Een voorbeeld is de manifestatie "Voorbij de Zonegrens" van Lazy Marie. Zes jonge, pas afgestudeerde beeldende kunstenaars zijn door deze stichting gevraagd om zich te laten inspireren door de Utrechtse stadsbussen en de routes die deze bussen rijden. In de bussen worden tijdens de rit voor nietsvermoedende passagiers video's van de kunstenaars gedraaid. De manifestatie vindt plaats van 28 januari tot en met 24 februari 2001. De provincie Utrecht draagt aan dit project 25.000 gulden bij. Een ander project voor beeldende kunst in de openbare ruimte vindt plaats in IJsselstein. In deze Utrechtse gemeente organiseert het stadsmuseum de kunstmanifestatie "De vlucht van Ikaros". Geïnspireerd op het klassieke verhaal van Ikaros die met zelf gemaakte vleugels ontsnapt uit de handen van de tiran van Kreta hebben in totaal zes kunstenaars werken gemaakt, die verband houden met het thema 'lucht'. Deze manifestatie vindt plaats in de zomer van 2001; de provinciale bijdrage vanuit het budget voor beeldende kunst en vormgeving bedraagt 20.000 gulden.
Voor de tentoonstelling 'Het Kasteel' dat van 28 januari tot 25 maart 2001 in Slot Zeist wordt gehouden, hebben veertien kunstenaars uit Zeist en omgeving speciale kunstwerken gemaakt. Het 17de eeuwse slot met zijn oude stijlkamers is voor hen de bron van inspiratie waaruit zij zullen putten. GS stellen voor dit project aan de gemeente Zeist 30.000 gulden beschikbaar.
Een bijzondere kunstmanifestatie is het project "Zijn er Zangsporen in de Venen?" Het idee is om kunst onderdeel te laten worden van dit gebied in het noordwesten van de provincie, door een nieuwe landkaart te maken van De Venen. Op deze kaart worden landschappen en locaties beschreven, die van een bijzondere culturele waarde zijn. Het project is gebaseerd op workshops die zijn gehouden tussen kunstenaars, bestuurders en inwoners in De Venen. De nieuwe kaart zal worden gebruikt bij de inrichting van De Venen. In dit gebied wordt ruimte gemaakt voor natuurontwikkeling en extra voorzieningen voor o.a. recreatie. Plannen voor het plaatsen van beeldende kunstobjecten in deze omgeving maken eveneens deel uit van dit project. De provincie Utrecht betaalt met een subsidie van 22.000 gulden eenderde deel van de kosten voor "Zijn er Zangsporen in de Venen?"

Jaarlijks beschikt de provincie Utrecht over een budget voor beeldende kunst en vormgeving dat met bijdragen van het rijk in totaal 2 miljoen gulden bevat. Hiervan zijn vaste bedragen gereserveerd voor instellingen als het Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunst. Vrij besteedbaar voor aanvragen door derden is ruim 457.000 gulden aan subsidie.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Ron van Dopperen, (030) 258 3196