WONINGCORPORATIE DE WOONPLAATS
http://www.de-woonplaats.nl

De Woonplaats overlegt met bewoners sloop woningen rampgebied

De Woonplaats, eigenaar van 200 woningen in het rampgebied gaat maandag 29 januari met de bewonerscommissie Roomveldje om de tafel. Samen met de bewonerscommissie zal worden overlegd hoe alle 200 huishoudens kunnen worden benaderd om hun mening te horen over de vraag: is nieuw onderzoek naar sloop van de woningen van De Woonplaats gewenst.

De Woonplaats handhaaft vooralsnog haar standpunt dat alle, door de ramp getroffen woningen die nu nog staan gesloopt moeten worden.

Na de ramp is er diverse malen persoonlijk contact met bewoners geweest. Via persoonlijke gesprekken en middels een grote woonwensmarkt op 23 september. Uit deze gesprekken noch andere enquêtes kwam de wens tot behoud van staand bezit naar voren. Wel werd duidelijk dat bewoners een wijk met dezelfde sfeer en uitstraling wensen. Woningen met een .ouderwetse. uitstraling met modern comfort, zo luidde de algemene behoefte.

De vraag wel of geen sloop is actueel geworden door de visie die stedenbouwkundige Pi de Bruijn heeft neergelegd. Op de bewonersinformatieavond, op 23 januari, georganiseerd door de Gemeente hield deze een warm pleidooi voor behoud. Tijdens deze avond waren tegenstrijdige en emotievolle reacties van bewoners te horen.

De Woonplaats wil daarom graag de mening van alle bewoners horen en dit zwaar laten wegen in een eventuele heroverweging. Emoties van bewoners spelen een grote rol in het gehele wederopbouwproces. De Woonplaats kiest voor wederopbouw in nauw overleg met de bewoners. Nu in het proces andere geluiden naar voren komen, moet hier plaats voor zijn, is het standpunt van de corporatie.
Mocht nieuw onderzoek gewenst zijn, dan speelt zowel de mening van alle bewoners, maar zeker de gevoelens van de mensen van wie de woning nog staat een grote rol. Deze spelen een rol naast overwegingen zoals bouwkundige en technische haalbaarheid, financiële haalbaarheid en verhuurmogelijkheden in de toekomst. De Woonplaats wil ieder risico uitsluiten.

Een eventueel onderzoek en een heroverweging moet op korte termijn gebeuren om nodeloos onrust onder bewoners te voorkomen. Op korte termijn moet er duidelijkheid zijn over wel of niet slopen. Dit is voor zowel de bewoners als voor het gehele wederopbouwproces belangrijk.