04-01
Lelystad, 26 januari 2001

Waterschap Zuiderzeeland start met aanleg kaden Tollebeek

Maandag 29 januari start het Waterschap Zuiderzeeland met de aanleg van kaden rond Tollebeek. Deze kaden zijn nodig om de laagst liggende delen van de Noordoostpolder, rond Tollebeek, minder kans op overstroming te bieden. De eerste fase van de aanleg zal voor de zomer zijn afgerond. De tweede fase zal dit najaar worden opgestart. De totaal kosten voor het plan zijn begroot op ruim 1 miljoen gulden.

In de eerste fase zal langs de Nagelervaart en de Steenbanktocht een kade worden aangelegd. Hiervoor wordt onder andere grond gebruikt die vrijkomt bij het aanleggen van natuurvriendelijke oevers langs de tocht. De oever komt langs beide zijden over een lengte van ongeveer 80m. In de tweede fase volgt de aanleg van kaden langs o.a. de Urkervaart, de Johannes Posttocht en de Nagelervaart. Langs een deel van de Nagelervaart is de grond al iets opgehoogd, zodat daar geen kaden hoeven worden aangelegd. De totale lengte van de kaden bedraagt ongeveer 7,5 kilometer. Het waterschap overlegt nog over de grondaankoop.

Door het aanleggen van de kaden kan een waterstand van ca 1.20m boven het polderpeil worden gekeerd. Dit is de waterstand die in 1998 vier dagen is opgetreden. Na aanleg van deze kaden heeft dit gebied hetzelfde overstromingsrisico als andere gebieden in de Noordoostpolder.