ABVAKABO FNV

Een berg handtekeningen voor Raad van Bestuur Sanquin (26 jan)

Een berg handtekeningen voor Raad van Bestuur Sanquin voor een betere reiskostenregeling in de CAO

Maandag 29 januari worden bijna 1600 handtekeningen aangeboden aan de Raad van Bestuur van Sanquin. Met deze handtekeninglijsten willen de vakbonden ABVAKABO FNV, CFO CNV-Bond en FHZ laten zien dat de eis voor een goede reiskostenregeling door de werknemers van Sanquin ondersteund wordt. Het motto van de actie is: We willen een bloedmooie CAO.

Afgesproken is dat voor de werknemers van Sanquin een eigen CAO wordt afgesloten die grotendeels gebaseerd is op de CAO Ziekenhuizen. Hierbij kunnen eventueel aparte regelingen voor Sanquin worden gemaakt. Wat de bonden betreft geldt dat voor de reiskostenregeling woon-werkverkeer. De werkgever wil deze regeling overnemen uit de CAO Ziekenhuizen. Dat betekent dat werknemers een eigen bijdrage betalen van f 96,25 per maand en maximaal f 108,75 per maand ontvangen van de werkgever. De vakbonden pleiten voor de fiscaal maximale vergoeding van 270 gulden per maand. De werkgever is niet bereid hierover te onderhandelen.

De werknemers hebben de afgelopen weken handtekeningen verzameld om de Raad van Bestuur ervan te overtuigen dat zij de eis van de bonden voor een goede regeling woon-werkverkeer ondersteunen. De bonden hopen met de grote hoeveelheid handtekeningen de Raad van Bestuur op andere gedachten te brengen. Als het nodig is gaan de vakbonden in overleg met de leden zich beraden over eventuele andere acties.

Sanquin is de landelijke organisatie op het gebied van bloedvoorziening. Sanquin is enige jaren geleden tot stand gekomen door een fusie tussen de bloedbanken en het Centraal Laboratorium Bloedtransfusie (CLB). Bij Sanquin werken ongeveer 2900 medewerkers in 10 verschillende locaties verspreid over het land.