Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Mededeling aan de pers

SAMENWERKING IN HET STROOMGEBIED VAN DE RIJN VERDER GEBUNDELD

Maandag 29 januari komen de landen uit het Rijnstroomgebied in Straatsburg bijeen om besluiten te nemen over de gecoördineerde uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Water in het Rijnstroomgebied. Naast Nederland zullen ook Duitsland, Frankrijk, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Oostenrijk, Wallonië, Zwitserland en de Europese Unie aan deze Rijnministersconferentie deelnemen. Staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat vertegenwoordigt Nederland.

De landen uit het stroomgebied van de Rijn zijn de eersten van alle stroomgebieden in de Europese Unie die op ministersniveau met elkaar afspraken zullen maken over de wijze waarop de komende jaren de richtlijn omgezet gaat worden. Dit moet leiden tot een gezamenlijk internationaal stroomgebiedbeheersplan voor de Rijn. De nieuwe Europese Kaderrichtlijn Water (2000/60/EG) is op 22 december van het afgelopen jaar in werking getreden en is bedoeld om een gecoördineerd beheer in alle Europese stroomgebieden te realiseren, de waterkwaliteit verder te verbeteren en het publiek sterker bij het waterbeheer te betrekken.

.s Middags zullen de verdragspartijen bij de Internationale Commissie voor de Bescherming van de Rijn (Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Zwitserland en de EG) tijdens de 13e Rijnministersconferentie aandacht schenken aan het vaststellen van .Rijn 2020., een nieuw programma voor de duurzame ontwikkeling van de Rijn. Dit programma dient het succesvolle Rijnactieplan (1987-2000) op te volgen en bevat concrete doelstellingen op het gebied van waterkwaliteit, ecologisch herstel, hoogwaterbescherming en grondwater. Tevens zal de eerste voortgangsrapportage van het uit 1998 daterende Actieplan Hoogwater aan de orde komen.

Na afloop van de conferentie (om 16.00 uur) zullen de deelnemende landen tijdens een persconferentie in het gebouw van de Raad van Europa de resultaten toelichten.

Meer informatie,

Wim van der Weegen
070 351 7044
062 224 9765

26 jan 01 12:22