Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vliegenthart reikt eerste diplomas zorghulp uit

Maandag 29 januari 2001, nummer 8

Staatssecretaris Margo Vliegenthart (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft maandag in het Regionaal Opleidingscentrum Oost-Nederland in Hengelo de eerste diplomas voor zorghulpen uitgereikt. Het beroep zorghulp is vorig jaar erkend. De zorghulpen werken in de thuiszorg, verzorgingshuizen, verpleeghuizen en woonvoorzieningen voor gehandicapten. Zij ondersteunen verplegenden en verzorgenden. Hun taken bestaan uit het helpen in het huishouden, eten klaarmaken, helpen met aan- en uitkleden, een praatje maken en boodschappen doen.

De opleiding biedt kansen voor mensen met weinig of geen scholing en herintreders (meestal vrouwen) om te gaan werken in de zorgsector. Het diploma zorghulp is ook een opstap naar hogere functies. Met de komst van de opleiding zorghulp is het werken in de gezondheidszorg weer een stuk aantrekkelijker geworden. Op deze manier kunnen nieuwe doelgroepen worden aangeboord , aldus Vliegenthart. De zorghulpen zijn ook van belang om de werkdruk voor de andere werknemers in de zorgsector te verlichten.

Zorghulpen kunnen kiezen of ze eerst vooral naar school gaan in combinatie met stages (beroepsopleidenden leerweg) of direct al voor het merendeel van de tijd aan het werk gaan (beroepsbegeleidende leerweg).
Vliegenthart heeft in Hengelo de opleidingscentra en zorginstellingen tevens opgeroepen beter samen te werken, onder andere bij stagebegeleiding. In maart wordt bekend hoeveel mensen totaal in Nederland hebben gekozen voor de opleiding zorghulp.