Politiebericht Friesland: Friesland 24-01-2001 Startschot Geweldig

Commissaris van de koningin mr. E.H.T.M. Nijpels en burgemeester K. Dankert van Het Bildt geven maandag 29 januari het startschot voor de Geweldig Express. Het startschot vindt plaats in cultureel centrum Ons Huis in Sint Annaparochie, Beukelaarstraat 2 en begint om 19.00 uur.

Spoor van niet gepleegde daden
Als voorbereiding op het startschot door de heren Nijpels en Dankert zetten 10 12 jarigen een Spoor van niet gepleegde daden uit. Ze doen dit vanuit de Geweldig Express, die op het Kerkplein in Vrouwenparochie staat. Het spoor wordt maandagochtend tussen 11.30 en 12.00 uur getrokken vanaf het Kerkplein tot en met de rand van de bebouwde kom. s Middags wordt door de tieners van Sint Annaparochie het vervolg van het spoor uitgezet. Zo wordt in twee dagen het spoor van oost (Vrouwenparochie) naar west (Minnertsga) door het Bildt getrokken. Hoe het spoor er precies uit zal zien is nu nog een verrassing, maar u zult het zeker herkennen langs de kant van de wegen. De bedenker van het spoor, Eric de Groot, is in Vrouwenparochie aanwezig.

Programma startschot
Nadat het Spoor van niet gepleegde daden is uitgezet in zowel Vrouwenparochie als Sint Annaparochie zal om 19.00 uur de heer Nijpels in Ons Huis het belang van het project Geweldig onderstrepen. Vervolgens licht mevrouw Tineke Klei, namens de initiatiefnemers, het provinciale project toe. Burgemeester Dankert zet de lokale Bildtse activiteiten uiteen. Omstreeks 19.30 uur gaat het gezelschap naar buiten, richting de Geweldig Express. Hier zal de heer P. Scheuneman, districtschef van de politie Noordwest, proberen het woord te voeren. Daarna zullen de heren Nijpels en Dankert ieder een startschot geven. De ludieke omlijsting willen we graag als verrassing houden.

Geweldig express
De Geweldig Express is een trailer met een interactieve tentoonstelling over zinloos geweld, ruzie, zondebokken en vooroordelen. De Express wordt geparkeerd op markt-, school- of kerkpleinen en bezoekt 28 plaatsen in Fryslân. Op speelse, onverwachte wijze worden allerlei leuke en eigenaardige zaken onder de aandacht gebracht. Het spelcircuit daagt bezoekers tussen de 10 en14 jaar uit zelf antwoorden te bedenken, meningen te geven en oplossingen te zoeken. In iedere plaats waar de trailer komt bouwen de plaatselijke organisatoren rond De Geweldig Express een eigen project. Hiervoor is werkmateriaal ontwikkeld o.a. door Partoer, instituut voor zorg en welzijn, om het onderwerp verder uit te diepen. Het Sociaal Cultureel Werk, kerkelijke jongerengroepen en coördinatoren jeugdzorg van de politie Friesland zijn de plaatselijke uitvoerders. Zo zullen politiemensen aan de hand van de film De Tasjesdief het onderwerp geweld bespreekbaar maken. In de periode van 29 januari - 16 februari 2001 rijdt De Geweldig Express langs dorpen en steden in Fryslân. Na Het Bildt gaat de Geweldig Express o.a. naar Marrum, de Stellingwerven, Sint Nicolaasga, Drachten, Deinum, Damwoude, Joure, Harlingen, IJlst en Oudemirdum.

Integraal initiatief
Het project Geweldig in Fryslân is een initiatief van stichting Partoer, Jeugd & Kerk, Federatie Christelijk Jeugdwerk Friesland en Politie Friesland. Het nationale project Geweldig is een initiatief van Samen op Weg Jeugdwerk, in samenwerking met een aantal provinciale jeugdwerkinstellingen. De Geweldig Express rijdt door heel Nederland en Vlaanderen.

Politie Friesland, telefoon: 058-880 8272 of 06-54 35 13 70