6de leerjaar "Omaira Sanchez"
Het Molenschip
Vurstjen 33
9940 Evergem
tel. 09/253.80.71(vragen naar meester Geert Mortier) gsm van onze meester: 0475/950 124 (ook in de klas)

E-mail: omaira.sanchez@pi.be
Website: http://www.omasan.yucom.be

PERSMEDEDELING

Betreft: Omaira Sanchez Klas 6° leerjaar Molenschip Evergem "sponsort" Radio Donna. Evergem, 29 januari 2001

Radio Donna: "De Fun Files"
Tot in de maand april heeft het programma "De Fun Files" geen sponsor. Daarom vertelde Evert Venema in zijn programma van 20 januari dat hij op zoek was naar gewone mensen die sponsor willen zijn van zijn programma "De Fun Files". Het is natuurlijk niet de bedoeling sponsor te zijn met geld. Evert zocht vooral mensen die op een totaal andere, leuke en originele manier "sponsor" willen zijn van "De Fun Files". Wij hebben Evert Venema laten weten dat onze klas heel graag sponsor wil zijn van zijn programma. Ons idee werd door het team van "De Fun Files" goedgekeurd en sedert 20 januari is onze klas dus officieel sponsor van De Fun Files van Radio DONNA "De Fun Files" van Evert Venema is elke zaterdag te beluisteren van 10u tot 12u op Radio DONNA

Acties
Wij ondernemen verschillende acties die hun hoogtepunt bereiken op 15 februari met een publiciteitsactie voor het programma in het centrum van Gent. Een meer gedetailleerde beschrijving van de acties vindt u als bijlage 1 van dit persbericht

Hulp
Wij zouden graag uw belangrijke medewerking vragen, want u kunt ons echt helpen. We leggen hieronder uit waarom. Wil u a.u.b. meewerken met ons? We zouden heel graag hebben dat u voor 15 februari aandacht besteedt aan het feit dat onze klas sponsor geworden is van "De Fun Files" van Radio DONNA. Dank zij u kunnen we zeer veel mensen bereiken en kunnen we bewijzen dat we ECHTE sponsors zijn van "De Fun Files".

Wie zijn wij?
Wij ofwel De "Omaira Sanchez" klas bestaat uit 18 leerlingen van het 6de leerjaar van Het Molenschip, school en internaat van het Gemeenschapsonderwijs voor schippers- en kermiskinderen te Evergem. We zijn 11 of 12 jaar oud. U vindt in dit persbericht in bijlage 2 informatie over onze klas en zijn werking.

Welkom
Wij willen u zeer graag ontvangen in onze Omaira Sanchezklas en we willen graag uw vragen beantwoorden. Bij ons bent u ALTIJD welkom! We willen graag met u praten. Bekijk a.u.b. ook eens onze klassite http://www.omasan.yucom.be

We vinden het echt zeer belangrijk dat u ons zou helpen. Wil u dat a.u.b. doen en wil u a.u.b. met ons contact opnemen of iets van u laten horen? We danken u voor wat u voor onze Omaira Sanchezklas wil doen.

Heel veel hartelijke groeten van de Omaira Sanchezklas en van onze meester Geert Mortier.

Christina Christopher Angelique Femke James

Sammy David Michel Naïka Samantha Valerie

Saskia Tania Magaly Jamie Davy Quinny Xim

Bijlage 1: acties "De Fun Files".

Wij zullen eerst en vooral publiciteit maken voor "De Fun Files" op onze website http: //www.omasan.yucom.be We maken tekeningen over "De Fun Files", we schrijven gedichten, we zullen een (kort) lied zingen over "De Fun Files", we maken zelf een reclamefolder (strooibrief) over "De Fun Files" (die we zullen uitdelen aan de ouders van de leerlingen van onze school en de vrienden van onze klas, maar ook tijdens onze actie in Gent waarover u verder meer informatie leest), we schrijven reclameteksten over "De Fun Files" (ook voor onze actie in Gent), we voeren publiciteit voor "De Fun Files" via onze wekelijkse e-mailnieuwsbrief die we mailen naar de vrienden van onze klas, we hebben onze klas versierd met DONNA-stickers en DONNAwimpels, we hangen reclame voor "De Fun Files" aan de vensters van onze klas (zodat de treinreizigers die onze school voorbijrijden die kunnen zien), enz. Het hoogtepunt van onze actie heeft plaats op donderdag 15 februari 's namiddags. Dan zullen we in Gent (Veldstraat, Korenmarkt, Winkelcentrum Het Zuid,) een reclameactie voeren voor "De Fun Files". We gaan onze reclamefolders uitdelen aan de mensen, we zullen op enkele plaatsen ons "Fun Files-lied" zingen (dat wordt onze moeilijkste opdracht, want we vinden dat we niet écht goed kunnen zingen, maar we zullen het wèl doen), we zullen toespraken houden over "De Fun Files" (die we zelf geschreven hebben), we delen stickers uit van DONNA, we willen een soort reclameoptocht houden, enz. We zonden ook een brief naar de burgemeester van Gent, de schepen van onderwijs Freya Van den Bossche en naar de Hoofdcommissaris van de Gentse Politie, Freddy Carlier, om hen op de hoogte te brengen van onze actie op 15 februari. We willen ook hun hulp vragen. Op 17 februari zal Evert Venema over onze sponsoracties verslag uitbrengen in "De Fun Files". Hij zal tijdens de uitzending ook rechtstreeks telefoneren met kinderen uit onze klas. Die dag wordt in "De Fun Files" gesproken over de Omaira Sanchezklas als sponsor van "De Fun Files".

LUISTER NAAR "DE FUN FILES" OP DONNA ELKE ZATERDAG VAN 10 TOT 12 u. Bijlage 2
WAT IS DE «OMAIRA SANCHEZ-KLAS» VAN HET MOLENSCHIP EVERGEM?

De Omaira Sanchez-klas van Het Molenschip Evergem telt 18 leerlingen van het 6de leerjaar (11 of 12 jaar oud): 10 meisjes en 8 jongens. De meeste leerlingen zijn binnenschippers- of kermiskinderen. Ze verblijven in het internaat.

Er is in Het Molenschip maar één 6de leerjaar. Geert Mortier is de onderwijzer van de Omaira Sanchez-klas.

Het Molenschip is het "Tehuis van het Gemeenschapsonderwijs voor kinderen waarvan de ouders geen vaste verblijfplaats hebben". De basisschool (kleuteronderwijs + lager onderwijs) en het internaat bevinden zich op hetzelfde domein. (Vurstjen 33 9940 Evergem). U kan Het Molenschip ook telefonisch bereiken: 09/253.80.71. Per fax doet u dat via 09/258.05.02. Het e-mailadres van onze klas is: omaira.sanchez@pi.be . De klassite vindt u op http://www.omasan.yucom.be Alles wat op deze site staat, komt van ons. Zo zal u ook zien wat we dit schooljaar al gedaan hebben. Onze site wordt volledig bijgehouden door onze webmaster Dirk De Haeck. (Hij is 17 jaar en zelf een oud-leerling van Omaira Sanchezklas)

De klas draagt de naam "Omaira Sanchez" sedert 1985, toen de leerlingen beslisten die naam aan hun klas te geven. Sindsdien willen de leerlingen van het 6de leerjaar deze naam van hun klas absoluut behouden als eerbetoon en herinnering aan Omaira Sanchez, een levensblij kind dat zo oud was als zij nu zijn. Op het openingsblad van onze site staat een foto van Omaira Sanchez. De zwart-wit foto op het volgende blad kregen we van de moeder van Omaira Sanchez.

De peter van de klas is Michel Follet, de meter is Isabelle A en de nonkel van de klas is Kurt De Francq ("Modest"). Cindy Plomp is de meter van onze klas.

Omaira Sanchez was het 12-jarige meisje dat in 1985 in Armero (Colombia) de modderramp van de Navado del Ruiz niet overleefde. De beelden van het meisje dat ruim 60 uren tot aan de lippen vastzat in het water, haalde wereldwijd de media en ontroerde de hele wereld. De klas heeft blijvend contact met de moeder en de broer van Omaira Sanchez, die momenteel in Bogota (Colombia) wonen. In 1998 schonk de moeder van Omaira Sanchez zelfs een schilderij van Omaira Sanchez aan de klas. Via de bemiddeling van de toenmalige Minister Van Buitenlandse Zaken Erik Derycke, kon het kunstwerk aan de kinderen van de Omaira Sanchez-klas bezorgd worden. De minister bracht het schilderij persoonlijk naar de klas.

De Omaira Sanchez-klas is een officiële UNICEF-wereldklas en een Europaklas met bijzondere aandacht voor alles wat op de wereld gebeurt, voor de relaties binnen de klas en voor kinderrechten EN kinderplichten. De kinderen zijn "Kinderrechtenambassadeurs" en stelden in november 2000 een anti-pestcontract op. (terug te vinden op onze klassite). In juni 2000 kreeg de Omaira Sanchezklas van het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen de officiële onderscheiding "School van Europa". Geert Mortier
Onderwijzer van de Omaira Sanchezklas