Raad voor Financiële Verhoudingen

Datum laatste wijziging: 16 januari 2001

1. Samen met de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) organiseert de Rfv op maandagmiddag 29 januari 2001 in Utrecht een symposium over decentralisatie. Centraal staat het advies De kunst van het overlaten; maatwerk in decentralisatie dat beide Raden in september 2000 hebben uitgebracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit advies staat onder de rubriek Adviezen en is vanaf deze site te downloaden.

In het eerste gedeelte van de middag reflecteert prof. dr. F. Fleurke (auteur van het rapport Decentraliseren met beleid) op het decentralisatieadvies van beide Raden. Vervolgens zullen er parallel drie interactieve workshops worden georganiseerd. Gesproken zal worden over mogelijkheden voor decentralisatie op de beleidsterreinen die in het advies aan de orde komen, namelijk (1) zorg, (2) plattelandsontwikkeling en (3) verkeer en vervoer. Bij elke workshop zal er een panel zijn, bestaande uit een voorzitter en vier leden. De voorzitters van de respectievelijke workshops zijn (1) mevrouw drs. J. Klijnsma (wethouder gemeente Den Haag), (2) mevrouw O.M.T. Wolfs (gedeputeerde provincie Limburg) en (3) de heer T.A. Musschenga (gedeputeerde provincie Groningen).

Aan het eind van de middag zal de secretaris-generaal, de heer drs. J.W. Holtslag, een reactie geven op het advies van de Rob en de Rfv. Vanaf 16.30 wordt de middag afgesloten met een borrel.

Als u geïnteresseerd bent in het symposium kunt u zich aanmelden bij het secretariaat van de Rob/Rfv, telefoon 070-4267540. Wij vragen u bij aanmelding aan te geven welke van de drie workshops u wenst bij te wonen. U wordt verzocht dit zo snel mogelijk te doen; er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.


2. In de Rfv-vergadering van 12 januari 2001 stonden een drietal onderwerpen op de agenda:

- de evaluatie overheveling onderwijshuisvesting;
- de beëindiging van de integratie-uitkering precario;
- de organisatie van een bijeenkomst over de belastingheffing door mede-overheden.

De Raad heeft kennis genomen van de vraagpunten die spelen bij de evaluatie overheveling onderwijshuisvesting. De Raad hoopt eind januari een definitieve adviesaanvraag te ontvangen hierover. Wel meent de Raad dat de gekozen onderzoeksmethode, een knelpuntenbenadering, maakt dat terughoudendheid is geboden bij vergaande aanpassingen van het verdeelstelsel.

De adviesaanvraag over de wijze waarop de integratie-uitkering precario in het gemeentefonds kan worden geïntegreerd is in de Raad besproken. De Raad stelt vast dat de precario destijds bij de ijking van het Gemeentefonds in het cluster Overige Eigen Middelen (OEM) is meegenomen. Niet alle gemeenten hebben precario op omroepkabels en telecommunicatiekabels geheven. De integratie-uitkering precario kent dan ook een zeer scheve verdeling over Nederland. Herverdeeleffecten zullen onvermijdelijk zijn. De Raad denkt aan een oplossing in de vorm van een eenmalig vast te stellen afkoopsom, waarbij rekening wordt gehouden met een drempel. In de volgende vergadering komt de Raad hier op terug. De Raad is voornemens op 8 maart 2001 een bijeenkomst te organiseren over de plaats van het belastinggebied bij mede-overheden, de (on)mogelijkheden en vragen die opdoemen bij het inzetten van het Met name bij het vergroenen van lokale en provinciale belastingen speelt deze laatste vraag. De Raad beoordeelt nog of dit onderwerp zich leent voor een behandeling in het Jaarrapport 2001.


3. In een gezamenlijke vergadering met de Raad voor het openbaar bestuur is gesproken over het "Voorontwerp van de wet dualisering gemeentebestuur". Daarbij is ook aandacht geschonken aan de gevolgen van de voorziene ontwikkelingen van de financiële functie bij de decentrale overheden. In een volgende gezamenlijk

4. Gezamenlijk met de Raad voor het openbaar bestuur heeft de Rfv een adviesaanvraag ontvangen over de optimalisatie van het stelsel voor het grote stedenbeleid. Het advies dient voor 1 augustus 2001 te worden vastgesteld.


5. De Raad heeft een van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een adviesaanvraag ontvangen over de verdeling van de fl 14,3 mln voor maatschappelijke opvang vanaf 2001 over de 43 centrumgemeenten. Tevens wordt advies gevraagd het fungerende verdeelstelsel meer dynamisch te maken. In de februari vergadering zal het op de agenda van de Raad staan.


6. Op de vergadering van 14 december 2000 van de Rfv is door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een mondelinge toelichting gegeven op de voorgenomen kabinetsreactie op de evaluatie van de Raad voor de financiële verhoudingen. Begin dit jaar zal het ministerie van BZK met een officiële reactie komen. Te zijner tijd zal daarvan melding op deze site worden gemaakt.


7. De Raad heeft een uitgebreid advies uitgebracht over de plaats van

8. Op het secretariaat bestaat momenteel een tweetal vacatures voor