Actueel

Veroordeling in "de zaak Appelscha".

Bron: Gerechtshof Leeuwarden

Datum actualiteit: 29-01-2001

GERECHTSHOF LEEUWARDEN
PERSBERICHT



VEROORDELING IN "DE ZAAK APPELSCHA".

Het gerechtshof te Leeuwarden heeft vandaag, 29 januari 2001, in hoger beroep de 30-jarige Angelique M. van E. veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf met aftrek wegens doodslag en het opzettelijk onttrekken van een minderjarige aan het wettig over hem gestelde gezag. Het vonnis van de rechtbank te Leeuwarden, waarbij de verdachte werd vrijgesproken, is door het hof vernietigd.

Het hof heeft tevens de beslissing van de rechtbank vernietigd, waarbij de voorlopige hechtenis van de verdachte is beëindigd, en de gevangenneming van Angelique van E. bevolen.

Het hof acht bewezen dat de verdachte op de avond van 20 september 1999 in Appelscha de éénjarige Risanne T. opzettelijk van het leven heeft beroofd door het kind in een slootje terecht te laten komen. Daarnaast heeft het hof de verdachte veroordeeld, omdat zij Risanne opzettelijk heeft onttrokken aan het gezag van haar ouders door haar in de ouderlijke woning uit haar bedje te halen en haar mee te nemen naar een andere plaats.
Risanne is enige tijd na haar verdwijning levenloos aangetroffen in een slootje achter de woning. Zij was verdronken.

Het feit dat het hof - in tegenstelling tot de rechtbank - tot een bewezenverklaring en veroordeling is gekomen heeft te maken met een andere weging en waardering van het beschikbare bewijsmateriaal. Het hof heeft de bewezenverklaring mede gebaseerd op het door het hof als vaststaand aangenomen feit dat de verdachte over "daderwetenschap" heeft beschikt. Zij heeft met anderen al gesproken over het overlijden van Risanne op een moment dat zij daarvan alleen als dader op de hoogte kon zijn.

Bij het bepalen van de opgelegde straf heeft het hof rekening gehouden met de ernst van de feiten: het benemen van het leven van een weerloos kind en het enorme leed dat daardoor aan de nabestaanden is toegebracht.
De beschikbare rapportage omtrent de persoon van de verdachte is onvoldoende toegespitst op de vraag naar de mate waarin de feiten aan haar kunnen worden toegerekend. Zij heeft ter zitting van het hof geweigerd alsnog aan een psychologisch en psychiatrisch onderzoek mee te werken. Het hof is er bij het bepalen van de hoogte van de straf daarom van uitgegaan dat de feiten haar volledig kunnen worden toegerekend.



De tekst van het arrest is beschikbaar op www.rechtspraak.nl.

Nadere informatie kan worden verkregen bij de persraadsheer van het gerechtshof, mr H.M. Poelman, telefoon 058 - 2341841.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AA9694
(Zie het originele bericht)