IQUIP INFORMATICA BV

Onderzoek 'Trends in IT - de beginstand van 2001'

Diemen, 29 januari 2001
'De turbulentie op de beurzen heeft het tempo van de IT- en e-businessontwikkelingen in Nederland niet noemenswaardig vertraagd.' En 'wat de ontwikkelingen van e-business betreft, is de bovenkant van de Nederlandse organisaties op wereldschaal een behoedzame volger'. Dit zijn een paar van de conclusies die op basis van het onderzoek 'Trends in IT - de beginstand van 2001' kunnen worden getrokken.

IT-trends onder de loep
Door de snelle veranderingen, zowel op het gebied van IT als in de bedrijfsomgeving, wordt het steeds belangrijker te weten welke mogelijkheden IT nu en in de toekomst biedt. Wat is de stand van zaken van IT-trends in het algemeen en binnen branches in het bijzonder? En wat doet Nederland op het strategische snijvlak van business en IT? Deze vraagstukken vormden voor het IT Trends Institute, gelieerd aan KPMG, en het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van IQUIP voldoende aanleiding om hun jaarlijks beginstandonderzoek te richten op de status en toepassing van IT-trends.

Onder 'trends in IT' wordt verstaan: 'ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie (IT) die, volgens de heersende inzichten, op middellange termijn ingrijpende veranderingen in organisaties en de maatschappij tot gevolg hebben'.
De onderzoeksresultaten bevatten onder meer een goede IT-trendsbarometer voor acht belangrijke e-referentiegroepen, te weten: de grote hardwareleverancier, de verzekeraars, het bankwezen, de ministeries, de gemeenten, het hoger onderwijs en het strategisch management van grote organisaties. De kernindicatoren daarbij betreffen: het IT-beleid, het IT-tempo, de bekendheid met en de toepassing van IT-trends en tot slot de toepassing van e-business. Deze laatste ontwikkeling is gemeten langs een 25-tal concrete e-businessaspecten.

Val van e-fondsen deert IT-trends niet
Alleen het eerste kwartaal van 2000 was er verleden jaar sprake van een e-euforie, want onmiddellijk daarna kelderde de technologiebeurs Nasdaq als geen andere index. Niet alleen de dotcoms gingen onderuit met soms een koersval van 90%, ook menig voormalig beurslieveling viel genadeloos van de troon. Omdat zelfs de dotcoms met gepatenteerde businessmodellen, de respectabele telecommunicatiegiganten en de hard werkende automatiseerders gedurende 2000 zo'n glijvlucht moesten meemaken, leek een kwalijke impact daarvan op de ontwikkelingen in het kader van IT en e-business onafwendbaar. Op basis van de resultaten van het 'Trends in IT-beginstandonderzoek 2001' valt dat dus behoorlijk mee, althans voor de bovenkant van de Nederlandse organisaties. Daarbij moet wel worden bedacht dat vanuit de wereldranglijst geredeneerd Nederland nog graag de kat uit de boom kijkt. Toonaangevend op het terrein van IT en e-business is en blijft de financiële sector. Maar bijvoorbeeld in het bankwezen zijn er aantoonbaar grote verschillen in de toepassing van IT-trends, met name ook op het gebied van e-business.

Over IQUIP Informatica B.V.
Met circa 1550 medewerkers is IQUIP Informatica B.V. één van de snelst groeiende IT-dienstverleners van Nederland. IQUIP draagt nadrukkelijk bij aan het concurrerend vermogen van haar klanten door het vernieuwend inzetten van en het inspireren over informatie- en communicatietechnologie. Naast de Academie beschikt IQUIP over het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie, ViNT. Meer informatie over IQUIP is te vinden op www.iquip.nl.

Over KPMG Consulting N.V.
KPMG Consulting is een toonaangevende adviesorganisatie, wereldwijd en in Nederland. KPMG Consulting werkt samen met haar cliënten om hun doelen bereiken en hun ambities vervullen. Daarbij houdt KPMG Consulting sterk rekening met veranderende markten en behoeften, en ontwikkelt zij voortdurend producten en diensten om effectief en innovatief te kunnen ondernemen. Meer informatie over KPMG Consulting is te vinden op www.kpmg.nl.