ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV wil hulpverleners uitsluiten van rechts-vervolging (30 jan)

ABVAKABO FNV wil hulpverleners uitsluiten van rechtsvervolging bij schade die ontstaat bij uitoefening van hun functie

Het zou goed zijn als er voor hulpverleners in de wet een bijzondere uitsluitingsgrond wordt geformuleerd als zij schade in strafrechtelijke zin veroorzaken bij de uitoefening van hun functie. Net zoals noodweer of noodweer exces uitsluitingen voor rechtsvervolging zijn Die uitspraak doet ABVAKABO-bestuurder Peter Gortzak vanavond in het actualiteitenprogramma Netwerk. In het programma wordt uitgebreid ingegaan op de persoonlijke aansprakelijkheid van hulpverleners die bij de uitoefening van hun functie
(im)materiële schade toebrengen aan personen of instanties.

ABVAKABO FNV is er van overtuigd dat als hulpverleners te vaak worden bestraft voor aangebrachte schade zij hun werk niet meer naar behoren kunnen doen. Vaak is het werk van hulpverleners minutenwerk, of zelfs secondenwerk. Brandweerlieden, ambulancepersoneel en politiemensen moeten vaak binnen enkele minuten aanrijden en beslissingen nemen. Als zij te lang moeten gaan nadenken over hun aanpak en/of optreden gaan kostbare momenten verloren. Dat laat onverlet dat zij zich uiteraard moeten houden aan vastgelegde richtlijnen, procedures, afspraken en de zorgvuldigheid die inherent is aan hun werk.

Als het aan ABVAKABO FNV ligt moet van rechtsvervolging van de hulpverlener worden afgezien als na onderzoek door het Openbaar Ministerie is gebleken dat er weliswaar sprake is van schade en schuld, maar dat er geen sprake was van grove nalatigheid of iets dergelijks. Daarmee zorg je ervoor dat de hulpverlener adequaat kan blijven functioneren zonder dat hij of zij permanent beducht hoeft te zijn voor allerlei schadeclaims.
De bond is bang dat als op dit terrein geen duidelijkheid aan werknemers kan worden gegeven het beroep van hulpverlener veel minder aantrekkelijk wordt en wellicht zoals bij de brandweer het steeds moeilijker zal worden om vrijwilligers te binden aan het werk. ABVAKABO FNV gaat voortvarend een onderzoek naar de mogelijkheden ter hand nemen en richting overheid aandacht vragen voor de problematiek.