SEWA helpt haar leden na aardbeving India
mondiaal - Mascha.Spanjers@FNV.nl

De Indiase vrouwenvakbond SEWA is geschokt door de omvang van de ramp en biedt onmiddellijk noodhulp aan haar getroffen leden. SEWA, met wie de FNV al 30 jaar samenwerkt, organiseert meer dan 200.000 van de allerarmste vrouwen in India. De Indiase vrouwenvakbond SEWA is geschokt door de omvang van de ramp en biedt onmiddellijk noodhulp aan haar getroffen leden. SEWA, met wie de FNV al 30 jaar samenwerkt, organiseert meer dan 200.000 van de allerarmste vrouwen in India. De beving van afgelopen vrijdag is, met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter de zwaarste in 50 jaar in dit gebied.

Netwerk
SEWA, Self Employed Women's Association, heeft een uitgebreid netwerk van coördinatoren en organisatoren in alle delen van het zwaarst getroffen gebied, de deelstaat Gujurat. Afgelopen vrijdag, nog dezelfde dag dat de aardbeving plaatsvond, heeft SEWA haar netwerk ingeschakeld om de balans op te maken van de schade, de actuele stand van zaken te rapporteren aan het hoofdkantoor en te inventariseren welke hulp er acuut nodig is. Er is door dit netwerk informatie beschikbaar over meer dan 900 dorpen. Alleen al in deze dorpen zijn volgens deze informatie bijna 400.000 mensen op de een of andere manier getroffen door de ramp.

Hulp aan slachtoffers
SEWA heeft onmiddellijk voedsel, dekens en glucosepoeder ter beschikking gesteld aan de slachtoffers. Maar er is niet genoeg. SEWA meldt dat er dringend behoefte is aan voedsel & drinkwater, tenten & dekens en medicijnen & medisch personeel en instrumenten. Verder zijn er desinfecterende middelen en vaccinaties nodig om epidemieën te voorkomen. Ook transport- en communicatiemiddelen zijn hard nodig om de hulpgoederen op de juiste plaats te krijgen. SEWA heeft 20 teams samengesteld, bij elkaar 200 vrijwilligers, die de getroffen gemeenschappen persoonlijk kennen. Zij gaan in de dorpen noodhulp bieden aan de leden. De Nederlandse regering stelt 5 miljoen gulden ter beschikking. Het Internationale Rode Kruis heeft twee mobiele hospitalen van 350 bedden ter beschikking gesteld aan het Indiase Rode Kruis. Het Nederlandse Rode Kruis heeft HFL 600.000 gulden gedoneerd aan haar Indiase zusterorganisatie. De FNV helpt SEWA, met wie zij al 30 jaar samenwerkt, nu en in de toekomst, als de organisatie begint met de wederopbouw

Deze e-mail is een resultaat van uw abonnement op http://www.fnv.nl/berichtenservice. Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/mondiaal .