European Commission

CES/01/4

Brussel, 29 januari 2001

Economisch en Sociaal Comité behandelt in twee adviezen de gevolgen van elektronische communicatie

Het tijdens de zitting van 24 en 25 januari 2001 goedgekeurde initiatiefadvies over "De effecten van de elektronische handel op de interne markt" (WIM - rapporteur: M. GLATZ) heeft het Comité zich verdiept in de bezorgdheid van de consumenten over de elektronische handel. Verder heeft het Comité zich onder meer in het advies over het "Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad inzake toegang tot en interconnectie van elektronische communicatienetwerken en bijbehorende faciliteiten" (rapporteur: de heer G. LAGERHOLM), gebogen over de algemene regelgeving voor onderwerpen die specifiek in het digitale tijdperk van belang zijn.

Wat dit laatste betreft stelt de Commissie een geharmoniseerde regeling voor betreffende de wijze waarop de lidstaten de toegang tot en de interconnectie van elektronische telecommunicatienetwerken en bijbehorende faciliteiten reguleren.

Het Comité is in zijn advies van opvatting dat er alleen regelgevende maatregelen moeten worden genomen wanneer de markt te kort is geschoten bij het zorgen voor een doeltreffende en gezonde mededinging. Wat de toetredingsvoorwaarden betreft, is het van mening dat deze in de eerste plaats via overeenkomsten tussen bedrijven onderling dienen te worden geregeld.

Een ander aspect van elektronische communicatie wordt behandeld in het initiatiefadvies over "De effecten van de elektronische handel op de interne markt (WIM)". Deze nieuwe handel wordt gekenmerkt door lacunes in de randvoorwaarden voor aanbieders en een gebrek aan vertrouwen bij de consument, maar wint desalniettemin aan belang.

In dat advies legt het Comité de nadruk op de positieve gevolgen voor de interne markt van de ontwikkeling van de elektronische handel en wijst het erop dat er op Europees niveau algemene regels voor deze handel moeten komen, waarbij tevens dient te worden gedacht aan onderwerpen die niet in de richtlijn inzake elektronische handel zijn geregeld. Op de intern markt moet met vergelijkbare normen en beginselen worden gewerkt. Daarnaast stemt het Comité in met strategieën ter ondersteuning en stimulering van het gebruik van nieuwe technische middelen, alsook aan mogelijkheden om consumentengeschillen buitengerechtelijk af te doen. Tenslotte beveelt het de Commissie aan om absolute prioriteit te verlenen aan veiligheid met betrekking tot gegevensbescherming en betalingsmodaliteiten, want de consument moet erop kunnen rekenen dat transacties veilig zijn.

Voor verder informatie over het ESC en zijn werkzaamheden kunt u contact opnemen met Nick FOSTER, afdeling pers en voorlichting (tel.: 32-2/546.92.07; e-mail: nicholas.foster@esc.eu.int).