European Commission

CES/01/6

Brussel, 23 januari 2001

ESC vertegenwoordigt Europees maatschappelijk middenveld tijdens openingsconferentie

van rondetafeloverleg tussen EU en India

(New Delhi, 29-30 januari 2001)

Het rondetafeloverleg tussen de Europese Unie en India betekent een keerpunt in de Europees-Indiase betrekkingen: voortaan zullen vertegenwoordigers van het Europese en het Indiase maatschappelijk middenveld elkaar geregeld ontmoeten. Deze dialoog tussen vertegenwoordigers van de diverse belangengroeperingen is bedoeld als aanvulling op de reeds eerder ingestelde politieke dialoog en de handelsbetrekkingen tussen de Unie en India. De Europese delegatie zal bestaan uit leden van het Economisch en Sociaal Comité.

Deze verruiming van de Europees-Indiase dialoog tot vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld moet tot een beter wederzijds begrip en tot nauwere banden tussen de respectieve volkeren leiden.

De conferentie zal worden geopend door commissaris Chris Patten en de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, de heer Jaswant Singh. Namens Europa zullen 15 ESC-leden aan de conferentie deelnemen; ook India stuurt een 15-koppige delegatie. De conferentie zal worden voorgezeten door de voorzitter van het ESC, de heer Göke Frerichs, en door de directeur van het Indian International Centre, de heer Narendra Nath Vohra.

Voor dit overleg is onmiddellijk na de Europees-Indiase ministerconferentie van 3 december 1999 een concrete regeling uitgewerkt. Gelet op de niet-gouvernementele aard van de conferentie zullen naar verwachting ook andere thema's worden aangesneden dan bij officiële ontmoetingen het geval is. Hoewel de aanbevelingen geen verbindend karakter hebben, zullen zowel de Indiase regering als de Europese Instellingen er heel wat baat bij hebben.

De deelnemers zullen zelf bepalen over welke thema's zij van gedachten zullen wisselen, maar mogelijke gespreksthema's zijn in ieder geval: handel en globalisering, misdaad en drugshandel, milieu en duurzame ontwikkeling, sociale en culturele aangelegenheden.

Geïnteresseerd in nadere informatie over het Economisch en Sociaal Comité en zijn activiteiten? Neem dan contact op met Nick Foster, persvoorlichter van het ESC (tel.: +32 2 546 9207

of e-mail: nicholas.foster@esc.eu.int).