Astmafonds


Dinsdag 30 januari 2001
De uitreiking van de NWO/SPINOZA premie
Astma Fonds voorspelt: Nobelprijs voor COPD onderzoek

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longziekte die in snel tempo zijn opmars maakt in de lijst van doodsoorzaken. Succesvol wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening komt volgens het Astma Fonds in aanmerking voor een internationale Nobelprijs. De eerste stap is gezet met de uitreiking van de NWO/SPINOZA premie (de.Nederlandse Nobelprijs.) aan prof. Dr. Dirkje Postma.

Op dinsdag 30 januari reikt Minister Hermans in de Nieuwe Kerk in Den Haag de .Nederlandse Nobelprijzen. (NWO/SPINOZA-premie) uit aan drie vooraanstaande Nederlandse Wetenschappers. Onder hen is Mw. prof. Dr. Dirkje Postma, zij was eerst bijzonder hoogleraar voor het Astma Fonds en is nu structureel hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Zij krijgt de prijs, 3 miljoen gulden, voor haar onderzoek naar astma en COPD.
Het Astma Fonds is bijzonder verheugd over deze prijs. Een erkenning voor de kwaliteit van het onderzoek van de Groningse onderzoeksgroep en de inzet van prof. Dr. Postma. Een belangrijk deel van het onderzoek is uitgevoerd met steun van het Astma Fonds. Mw. Postma leverde op verschillende manieren een bijdrage aan het beleid van en de kwaliteit rond projecten van het Astma Fonds. Het Astma Fonds is blij met de aandacht en wil dit feestelijke moment gebruiken om met name COPD maatschappelijk en politiek onder de aandacht te brengen.

Wereldwijd behoort COPD tot de top vijf van doodsoorzaken. De World Health Organisation (WHO) voorspelt dat COPD over enkele jaren wereldwijd de derde doodsoorzaak zal zijn. COPD ontstaat veruit in de meeste gevallen na jarenlang roken. In Nederland hebben nu al naar schatting 1 miljoen mensen, al dan niet bewust, COPD. Mensen met COPD kunnen vaak op termijn vrijwel niets meer opbrengen; een kort gesprek is al te veel. De fysieke beperkingen die deze mensen ondervinden hebben een enorm negatief effect op de kwaliteit van leven. Er bestaat geen genezing voor COPD, de aandoening is onomkeerbaar. Het behandelen van de rookverslaving heeft nu prioriteit bij COPD. Alleen stoppen met roken kan het voortschrijden van de aandoening verminderen. Medicamenteuze behandeling van chronische longpatiënten leidt doorgaans slechts tot tijdelijke stabilisering. Bewegingstherapie, eventueel in combinatie met specifieke voeding voor mensen met longziekten, kan zorgen voor een verbetering van de fysieke activiteit. Naar verwachting zal in de toekomst het aantal mensen met COPD gestaag groeien. Afgezien van het jarenlange leed dat deze mensen treft, betekent de forse toename van het aantal COPD-patiënten tevens een enorme financiele druk op onze gezondheidszorg. Bij ongewijzigd beleid zullen de kosten voor COPD tot 2010 met minimaal 60% stijgen.

Naast een optimale zorg voor mensen met COPD, vormt onderzoek een belangrijk speerpunt in de strijd tegen COPD. Een strijd die het Astma Fonds niet alleen kan voeren, ook forse inzet van de overheid en de maatschappij is hier nodig. Gezien de nationale en mondiale omvang van de problematiek valt te voorspellen dat een onderzoeker, wellicht een Nederlander, die hieraan een belangrijke bijdrage levert in aanmerking komt voor de internationale Nobelprijs.

ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.

Indien u vragen of wijzigingen heeft over de wijze van ontvangst of de adressering dan kunt u contact opnemen met ANP Pers Support via faxnummer: +31 (0)70 3989478 of via email: perssupport@anp.nl (vergeet niet het betreffende e-mailadres of faxnummer te vermelden)