Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 29 januari 2001

VAN HEEMST WIL INBESLAGNAME VOERTUIG AGRESSIEVE WEGGEBRUIKERS

PvdA-kamerlid Peter van Heemst heeft veel waardering voor het idee van de politie Hollands-Midden om agressie in het verkeer aan te pakken. De politie wil in deze regio, samen met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), een proefproject starten om van gewelddadige automobilisten het rijbewijs in te nemen.

Van Heemst verwacht veel van deze proef en is benieuwd wat de uitkomsten zullen zijn. Maar volgens het Tweede-Kamerlid moet niet alleen het rijbewijs maar ook een auto- of motorvoertuig kunnen worden ingenomen. Hij is bang dat inname van het rijbewijs een bepaalde groep weggebruikers niet zal weerhouden toch aan het verkeer deel te nemen. Bij lichte vergrijpen zou het voertuig voor korte tijd op kosten van de gebruiker kunnen worden opgeslagen. Bij herhaling of zeer zware vergrijpen zou zelfs overgegaan moeten worden tot inbeslagname.

Van Heemst vraagt de ministers van Justitie en van Verkeer en Waterstaat in een brief dit alternatief als aanvulling op de proef in Hollands-Midden uit te werken. Te zijner tijd zouden beide voorstellen gezamenlijk aan de Kamer kunnen worden gepresenteerd.