LTO Nederland

Oproep om geen nieuwe contracten te tekenen

Akkerbouwers komen in het geweer tegen handel en verwerkende industrie

Maandag 29 januari 2001 - Aardappeltelers worden opgeroepen om voor het seizoen 2001/2002 voorlopig geen contracten te tekenen met handelshuizen en verwerkende industrie. Deze oproep is gedaan door de vakgroep LTO Akkerbouw en commissies van telers, nadat ze vandaag in De Meern overleg hebben gevoerd over de dreigende crisis in de akkerbouw. De akkerbouwers eisen op korte termijn een gesprek met de verwerkende industrie.

De aardappelprijzen waren vorig jaar zeer laag en zijn nu opnieuw onderuit gegaan. De bedrijfsresultaten in de akkerbouw komen hierdoor onder steeds grotere druk te staan. De aardappeltelers hebben in gesprek met de werkgroep Consumptieaardappelen en Uien van LTO-Nederland met vertegenwoordigers van telersverenigingen besloten om hun krachten te bundelen. Ze hebben LTO-Nederland gevraagd initiatief nemen voor overleg met de industrie.

De in LTO georganiseerde akkerbouwers constatere dat voor het komende seizoen contracten worden aangeboden, die onder de kostprijs liggen. Zij eisen daarom van de industrie nu een contractstop totdat onderhandelingen over aangepaste contracten zijn afgerond.

Tijdens de bijeenkomst in De Meern spraken de akkerbouwers hun ongenoegen uit over de contracten, die op basis van het huidige systeem van beursnoteringen worden afgesloten. De telers wijzen dit systeem van prijsvorming af. Ze willen samen met de handel en de industrie tot een beter systeem zien te komen. Ook is besloten om internationaal de krachten te bundelen. Op korte termijn worden contacten gelegd met collegas in Duitsland, België en Frankrijk met als doel om daar soortgelijke actie te nemen.

Nadere informatie: Aike Maarsingh (tel. 06-53902860) en Jaap Haanstra (tel. 06-54294619)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)