CBS

Steven Keuning benoemd tot voorzitter Europees Comité voor Monetaire, Financiële en Betalingsbalansstatistieken

Steven Keuning is gekozen tot voorzitter van het Europese Comité voor Monetaire, Financiële en Betalingsbalansstatistieken (CMFB) voor de periode 2001-2003. Keuning is werkzaam bij het CBS als directeur van de divisie Macro-economische statistieken en publicaties. Hij neemt het voorzitterschap over van Rafael Alvarez, directeur statistiek bij de Spaanse centrale bank.

CMFB als coördinerend orgaan voor macro-economische en financiële statistieken in Europa Het CMFB is een Europees comité dat de laatste jaren meer verantwoordelijkheid heeft gekregen. Het werkgebied van het CMFB ligt op het terrein van de macro-economische en financiële statistieken. Het comité speelt een coördinerende rol bij de samenstelling en het gebruik van statistieken door het Europese System van Centrale Banken enerzijds en het Europese Statistische Systeem (het netwerk van Europese statistische bureaus) anderzijds. Dit omvat onder andere financiële rekeningen en de betalingsbalans, die aan veel veranderingen onderhevig zijn ten gevolge van de Economische en Monetaire Unie. Daarnaast vervult het comité een adviserende rol bij Europese statistische wetgeving en bij de controle van gegevens aangeleverd in het kader van de zogenaamde excessieve-tekortenprcedure. Wanneer Eurostat een besluit neemt over de boeking van ingewikkelde transacties met grote consequenties voor het overheidstekort of de schuld (bv. verkoop van licenties voor mobiele telefonie, privatiseringen, publiek-private partnerships, nieuwe financiële instrumenten) wordt het desbetreffende CMFB-advies in hetzelfde persbericht gepubliceerd als het besluit van Eurostat. Ook maken de voorzitter en een aantal leden van het CMFB deel uit van de werkgroep statistiek van het Economisch en Financieel Comité (EFC).

De leden van het CMFB en van het CMFB-bestuur
De leden van het CMFB zijn directeuren economische en financiële statistieken bij de nationale bureaus voor de statistiek en directeuren statistiek van de centrale banken van de EU-lidstaten, alsmede de directeur-generaal van Eurostat (het Europese statistische bureau) en de directeur-generaal voor de statistiek van de Europese Centrale Bank. De leden van het CMFB-bestuur in de periode 2001-2003 zijn: Voorzitter: Steven Keuning - CBS, Nederland
Vice-voorzitter: Martti Lehtonen - Bank of Finland Leden (in alfabetische volgorde):
Rafael Alvarez - Banco d'España
Antonello Biagioli - Ufficio Italiano dei Cambi
Peter Bull - European Central Bank
Hans-Peter Glaab - Deutsche Bundesbank
François Lequiller - INSEE, France
Bart Meganck - Eurostat
Guy Schuller - STATEC, Luxembourg
Bent Thage - Statistics Denmark
Philip Turnbull - Bank of England