Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie bekritiseert voorgenomen keuze voor Qatar
WTO-conferentie in land zonder politieke vrijheden

Amsterdam, 29 januari 2001 --- Milieudefensie heeft de Nederlandse regering in een brief opgeroepen niet akkoord te gaan met de keuze van Qatar als locatie voor de Vierde Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Volgens Human Rights Watch en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, worden in Qatar de vrijheid van vereniging en de vrijheid van vergadering ernstig beperkt. Politieke partijen en demonstraties zijn er verboden. In een brief aan staatssecretaris Ybema van Economische Zaken noemt Milieudefensie de keuze voor Qatar dan ook "verbijsterend".

Deze week werd bekend dat een informeel akkoord is bereikt om de Vierde Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te houden in Doha, de hoofdstad van Qatar (van 5 tot 9 november 2001). De vorige WTO- Ministersconferentie, in Seattle in 1999, verliep zeer onrustig door demonstraties en blokkades waaraan tienduizenden mensen deelnamen. Er werd geconcludeerd dat er een kloof is tussen de WTO en de bevolking van de deelnemende landen. De WTO en de lidstaten hebben nadien herhaaldelijk toegezegd dat de besluitvorming in de WTO transparanter zou worden.

"Als de WTO graag meer draagvlak onder de bevolking wil, zal zij alle deuren en ramen open moeten zetten," aldus Wijnand Duyvendak, directeur van Milieudefensie. "Door in Qatar te vergaderen, wordt de deur juist dichtgesmeten voor een serieuze dialoog met kritische groepen over de toekomst van de wereldhandel."

Qatar heeft aangekondigd dat voor slechts 400 à 500 vertegenwoordigers van Niet- Gouvernementele Organisaties (NGO's) accommodatie beschikbaar is. Aangezien bij de vorige Ministersconferentie 1500 NGO- vertegenwoordigers aanwezig waren, betekent dit dat er een selectie zal plaatsvinden.

Morgen, dinsdag 30 januari, wordt in Genève in de Algemene Raad van de WTO het formele besluit genomen. Milieudefensie roept de regering op bij die gelegenheid tegen Qatar als vergaderlocatie te pleiten.