Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

Cursus voedselveiligheid voor kandidaat EU-lidstaten

MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN
Persbericht no 14
29 januari 2001

Vandaag starten 26 deelnemers uit 10 verschillende landen uit Midden- en Oost Europa in Bergen (NH) met een EU-cursus over voedselveiligheid (Food Safety First). De drie weken durende cursus wordt gegeven in het kader van het ADEPT- programma (Accession Oriented Dutch European Proficiency Training), één van de zogenaamde 'Matra pre-accessie' instrumenten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Met deze instrumenten geeft Nederland steun aan de benodigde hervormingen van de landen in Midden en Oost-Europa die zich voorbereiden op het lidmaatschap van de EU.

De Keuringsdienst van Waren organiseert deze cursus voor de tweede keer in nauwe samenwerking met het Ministerie van LNV. De directeur van de projectdirectie Nederlandse Voedsel Autoriteit, prof. dr. ir. Wim de Wit, heeft de cursus geopend. Het doel van de cursus is om de deelnemers zodanig te ondersteunen dat zij na afloop in staat zijn om in hun land op de juiste wijze de invoering en handhaving van EU voedings- en veterinaire wetgeving te begeleiden.

In de komende jaren zal de Europese Unie worden uitgebreid met een 10 landen uit Centraal Europa. Deze landen zien zich voor de veelomvattende taak gesteld om hun wetgeving op voedings- en veterinair gebied in korte tijd te harmoniseren met de EU-regelgeving. Ook de systemen van voedselcontrole verschillen fundamenteel met die van de EU. Om aan de EU-eisen te kunnen voldoen zullen in de meeste kandidaat-lidstaten nieuwe structuren en organisaties moeten worden opgebouwd. Na de cursus zullen de deelnemers kennis hebben van de voedselveiligheid-situatie binnen de EU, de totstandkoming van Europese regelgeving en de wijze waarop de naleving daarvan, met het Nederlandse model als voorbeeld, effectief kan worden gecontroleerd.

De deelnemende groep bestaat uit beleidsmakers maar ook medewerkers die zich met de praktische controle in hun land van herkomst bezig houden. Het docentencorps wordt gevormd door medewerkers van de Ministeries van LNV, VWS en van de Keuringsdienst van Waren. Ook het bedrijfsleven, Instituut Clingendael en het RIVM leveren een bijdrage. Het programma is zodanig opgezet dat theorie en praktijk (bedrijfsbezoeken, groepsopdrachten) elkaar afwisselen. Behalve aan technische en vakinhoudelijke onderwerpen wordt ook aandacht geschonken aan het omgaan met cultuurverschillen en het ontwikkelen van sociale vaardigheden bij het onderhandelen en presenteren.

Reacties naar aanleiding van de eerste cursus wezen uit dat deze in hoge mate aan de persoonlijke verwachtingen van de deelnemers had voldaan. Suggesties om veel aandacht te schenken aan praktische zaken en uitvoeringsproblemen zijn bij de voorbereiding van de tweede cursus meegenomen.