Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over het tekort aan managers bij de brandweer

Een parlementair stuk bij het onderwerp Brandweer en Rampenbestrijding
16 januari 2001
Het Tweede Kamerlid Van den Doel (VVD) heeft op 24 november vragen gesteld aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het tekort aan managers bij de brandweer. Deze vragen werden op 16 januari beantwoord.

1. Vraag
Kent u het artikel 'Leiding brandweer kampt met tekort'? (VNG-magazine, 10 november jl.)

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Wat zijn de redenen dat het aantal vacatures voor leidinggevenden bij de brandweer stijgende is?

2. Antwoord
Er zijn drie redenen waarom het aantal vacatures voor leidinggevenden bij de brandweer stijgende is. De eerste reden is professionalisering: in toenemende mate worden functies die eerst door vrijwillige officieren werden vervuld thans door beroepsofficieren vervuld. De tweede reden is uitbreiding. Hiervoor vormen het project versterking brandweer en gemeentelijke herindelingen de aanleiding. Als gevolg van gemeentelijke herindeling fuseren brandweerkorpsen en voor deze grotere brandweerorganisaties wordt veelal een beroepscommandant gezocht waar in de oude situatie vrijwillige officieren als commandanten optraden. De derde reden voor de stijging van het aantal vacatures voor leidinggevenden bij de brandweer is de verhoogde uitstroom door het op leeftijd geraken van personeel.

3. Vraag
Wat voor maatregelen worden genomen om deze vacatures te vervullen?

4. Vraag
Wat vindt u van de in het artikel genoemde oplossingen en welke gevolgen heeft dit voor het huidige beleid?
3 en 4. Antwoord
Binnenkort bied ik u het rapport aan waarin de resultaten van een arbeidsmarktonderzoek ten aanzien van brandweerofficieren zijn neergelegd. In het rapport worden diverse oplossingsrichtingen aangereikt, waaronder de in het artikel genoemde. Op dit moment bezie ik deze oplossingen op hun effectiviteit en haalbaarheid. Eerder in dit jaar heb ik, vooruitlopend op de definitieve onderzoeksresultaten, het Nibra opdracht gegeven een tussentijdse officiersopleiding te starten. Deze opleiding zal in januari 2001 van start gaan met 19 cursisten (waarvan 7 vrouwen). Naast deze opleiding biedt het Nibra vanaf 1999 de zogenaamde voltijd-deeltijd opleiding aan, waarin personeel dat door brandweerkorpsen in dienst is genomen en in een niet-repressieve functie werkzaam is, in een deeltijd-variant de opleiding tot brandweerofficier kan volgen. Beide opleidingen dragen bij aan het terugbrengen van het toenemende tekort aan brandweerofficieren. In het artikel wordt de aanbeveling gedaan om niet-repressieve functies open te stellen voor niet-brandweerofficieren. Ik ben daar een voorstander van. Door de veranderingen binnen en buiten de brandweerorganisatie vindt er een belangrijke accentverschuiving plaats. Er is, behalve voor repressie, meer aandacht nodig voor planvorming, pro-actie en preventie. Het gaat hier om de rol van de brandweer als veiligheidsadviseur van en veiligheidscontroleur namens de gemeente, onder andere bij de vergunningverlening. Niet alle vacatures in de sfeer van pro-actie en preventie behoeven door een brandweerofficier te worden vervuld. Te denken valt aan advisering over milieuvergunningen of bouwplannen. Er is geen enkele formele belemmering voor gemeenten om een dergelijk beleid te voeren.

5. Vraag
Hoe krijgt het werven van vrouwen en etnische minderheden voor de brandweer in de praktijk vorm?
5. Antwoord
Het werven van brandweerpersoneel is een lokale aangelegenheid. Wel is aan gemeenten in 1994 een handleiding Met vrouwen uit de brand aangeboden waarin aandacht aan de werving, selectie en integratie van vrouwen bij de brandweer wordt besteed. Deze handleiding wordt op dit moment geactualiseerd. Brandweerkorpsen konden zich tussen 1994 en 1999 op kosten van het ministerie van BZK laten adviseren door een bureau gespecialiseerd in de werving van vrouwen. Dit jaar start een wervingscampagne gericht op verdubbeling van het aantal vrouwen bij de brandweer in drie jaar. Hiertoe heb ik wervingsmateriaal laten ontwikkelen. Een wervingsteam zal de brandweerkorpsen ondersteunen. In 1997 is aan de gemeenten de brochure 'Brand meester met minderheden' aangeboden, waarin de resultaten van een onderzoek naar kansen en bedreigingen met betrekking tot de instroom van allochtonen bij de brandweer zijn samengevat. In het voorjaar van 2001 vindt overleg plaats met diverse koepels van allochtonen om met het advies van die zijde in de tweede helft van 2001 beleid te ontwikkelen gericht op vergroting van het aandeel allochtonen bij de brandweer.
Een knelpunt bij de werving van vrouwen en allochtonen wordt soms gevormd door de gehanteerde selectie-eisen. Er bestaat, onder meer als gevolg van het ontbreken van landelijke richtlijnen, onduidelijkheid over de mentale en fysieke belasting die brandweerwerk oplevert en als gevolg daarvan over de eisen waaraan instromend personeel moet kunnen voldoen. Brandweerkorpsen kiezen daarom veelal voor vooral fysiek zware tests, waaraan veel mannen maar vooral veel vrouwen niet kunnen voldoen. Inmiddels is in mijn opdracht een onderzoek gestart naar functierelevante selectie-eisen. Bij dit onderzoek is een aandachtspunt te voorkomen dat deze eisen groepen onnodig buiten sluiten.
6. Vraag
Wat is uw opvatting over de instelling van een 'Algemene Brandweerdienst', naar analogie van de in ontwikkeling zijnde Algemene Politiedienst, als middel om de reeds aanwezige leidinggevenden beter in te zetten binnen de totale brandweer? 6. Antwoord
Mobiliteit in de top van de brandweerorganisatie, als middel om de ervaring van topfunctionarissen van de brandweer te verbreden en de doorstroom te bevorderen, acht ik zeer belangrijk. Mijn voornemen is dit jaar, in het verlengde van in het verleden reeds genomen initiatieven op dit gebied, het huidige management development beleid voor de brandweer verder te ontwikkelen. Daarbij zal worden nagegaan in hoeverre de uitgangspunten van de in ontwikkeling zijnde Algemene Politiedienst voor de brandweer bruikbaar zijn.

7. Vraag
Bent u bereid om, analoog aan Defensie te stimuleren dat op de mbo- en hbo-niveau een module veiligheid wordt ontwikkeld waarbij aandacht wordt geschonken aan het vervullen van functies bij de brandweer?
7. Antwoord
De bij het ministerie van Defensie ontwikkelde 1-jarige mbo-opleiding Vrede en Veiligheid is gericht op het vergroten van de instroom bij Defensie en maakt tevens de terugkeer naar de burgermaatschappij makkelijker. Hoewel de problematiek bij de brandweerofficieren waar in de vraagstelling naar wordt verwezen op hbo/wo-niveau ligt, zal ik binnenkort met het ministerie van Defensie in overleg treden om vast te stellen of deze opleiding in aangepaste vorm mogelijk gebruikt kan worden om het tekort aan brandweerofficieren te verkleinen.