UNICEF

Unicef in India: water, zorg en trauma-opvang

Datum uitgave: 29-01-2001

UNICEF IN INDIA: SCHOON WATER, MEDISCHE ZORG EN TRAUMA-OPVANG

Den Haag, 29 januari 2001 Unicef-transporten met noodhulpgoederen ter waarde van $700.000 arriveren vanaf vandaag in het door de aardbeving getroffen gebied in de Indiase deelstaat Gujarat. Een eerste hulpvlucht kwam afgelopen vrijdag al in het rampgebied aan. Naast medische hulp en zorg voor water- en sanitaire voorzieningen richt Unicef zich op psychosociale hulp voor kinderen. Vanuit het Unicef-kantoor in het gebied, in Gandhinagar, vertrokken gisteren vijf VN-teams die een snelle inschatting maken van de benodigde hulp op het gebied van gezondheid, onderwijs en water- en sanitaire voorzieningen. Unicef werkt al sinds 1950 in India. In Gujarat, dat sinds enige maanden te kampen heeft met droogte, richtte een 15-koppig Unicef-team zich tot de aardbeving met name op de watervoorziening.

De hulptransporten van Unicef bevatten onder meer medicijnen, medische hulpmiddelen, waterzuiveringstabletten en andere basale noodhulpgoederen. De hulpvlucht van vrijdag bevatte 10.000 survival kits voor dakloze families, 25.000 dekens, 1 miljoen waterzuiveringstabletten en 50.000 zeilen voor provisorisch onderdak. Ook de 2,5 miljoen gulden die minister Herfkens gisteren aan Unicef toezegde zal besteed worden aan medische hulp, watervoorzieningen en trauma-opvang.

Daarnaast maakt Unicef zich, mede door de voortdurende naschokken, zorgen over de psychische gesteldheid van de getroffen kinderen. De aardbeving in Turkije heeft ons geleerd, zo zei Unicef-directeur Carol Bellamy dat we, terwijl we hard werken aan de basale levensbehoeften, ook het onderwijs weer zo snel mogelijk moeten opstarten en zorgen voor speciale speel- en opvangruimtes voor kinderen. Unicef gaat psycho-sociale training verzorgen voor onderwijzers, hulpverleners, vrijwilligers en andere betrokkenen.