CDA

Theo Meijer: beoogd verbod van nertsfokkerijen getuigt van onbetrouwbaarheid kabinet

Het kabinet heeft afgelopen vrijdag besloten dat er over tien jaar geen nertsfokkerijen in Nederland mogen zijn. Tevens mogen er geen nieuwe pelsdieren meer worden gefokt op de bestaande bedrijven.

Volgens Tweede Kamerlid Theo Meijer is het besluit van het kabinet onbegrijpelijk en getuigt dit van ongeloofwaardig en onbetrouwbaar handelen van het kabinet inzake de nertsfokkerijen.

Kabinet wil nertsfokkerijen om ethische redenen verbieden Theo Meijer legt uit: ex-landbouwminister Van Aartsen wilde vooral het welzijn van de pelsdieren verbeteren. De sector is toen met een plan van aanpak gekomen en heeft 2 à 3 ton (per bedrijf) in milieu- en welzijnsmaatregelen geïnvesteerd. En nu, een paar jaar later, wil het kabinet de nertsfokkerijen om ethische i.p.v. welzijnsredenen verbieden.

Theo Meijer zegt dat hij best wil praten over een vermindering van het aantal nertsfokkerijen, maar dan wel in Europees verband. Het lijkt wel mooi om de nertsenfokkerijen te verbieden, maar als dat betekent dat andere landen, waar minder aandacht voor het welzij van de pelsdieren is, in het gat springen dat Nederland dan openlaat, zijn we verder van huis. Dan zijn de investeringen van toen voor niets geweest.

"Nertsfokkerijen van de ene op de andere dag niets meer waard" Nu het kabinet een verbod op de nertsfokkerijen wil, zijn deze bedrijven van de ene op de andere dag niets meer waard. Dat is een slechte zaak. Niet alleen, omdat de nertsfokkers hun bedrijven niet meer kunnen kopen, maar ook omdat de overheid schadeclaims kan verwachten.