Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Toespraak minister Van Boxtel bij het Stockholm International Forum
Een toespraak bij het onderwerp Anti-discriminatie 29 januari 2001
Voorzitter, dames en heren,

CAPTION: Stockhol International Forum

We leven in een wereld met een rijke etnische, culturele en religieuze verscheidenheid, die we dienen te waarderen maar waar we ook mee moeten leren leven. We dienen de verschillen te accepteren en tolerantie is niet hetzelfde als onverschilligheid. Het is makkelijk en politiek correct om tolerantie te belijden, maar de realiteit is de lakmoestest.
Het begrip tolerantie impliceert de acceptatie van mensen wiens waarden verschillen van onze eigen en vice versa. Het houdt tevens in dat we ons dienen in te spannen elkaar te begrijpen en dat we elkaar deelgenoot maken van een gemeenschappelijke samenleving. Maar zijn we werkelijk bereid ook echt met anderen dan "ons soort mensen" op te trekken, te werken en zaken te doen; af te zien van uitsluitingsmechanismen, stereotyperingen, misselijke grappen en verdeeldheid zaaiende uitspraken?
Ik wil u een TV-spot tonen: "Tolerance Unlimited" die op publieke en commerciële stations wordt uitgezonden met steun van mijn departement. Jongeren worden speciaal bediend met uitzending via TMF, MTV, the Box en FOX. De spot wil ons laten nadenken over de vraag hoe de wereld er uit had kunnen zien als sommigen niet het slachtoffer waren geweest van gewelddadige intolerantie. De meesten zijn wereldbekend; de laatste is een gewone Nederlander: Joes Kloppenburg. Vier jaar geleden werd hij doodgeschopt op straat van Amsterdam, omdat hij opkwam voor een zwerver. Intolerantie maakt slachtoffers in onze eigen straten, voor onze voordeur.
Overheden dienen vanzelfsprekend een grote inspanning te leveren om bewustmaking op dit gebied te stimuleren door mensenrechten-educatie, de herdenking van de Holocaust, of - zoals in Nederland - een monument voor de slavernij. We kunnen beleid ontwikkelen om minderheden deelgenoot te maken en ze te versterken, maar ook dan moeten we onder ogen zien dat racisme hardnekkig is en dat we ook het strafrecht niet kunnen ontberen bij de bestrijding van racisme en discriminatie. Geconfronteerd met moderne uitingen van racisme, zoals dat op het internet, dienen overheden samen te werken voor een verbod. Ik heb daar tijdens de conferentie in Straatsburg afgelopen oktober op aangedrongen. De geschiedenis toont het gruwelijk resultaat van racistische propaganda. We kunnen niet de Holocaust herdenken en tezelfdertijd aan het risico van verspreiding van racisme via het internet voorbijgaan. We moeten waakzaam blijven. Racisme stopt niet bij een grens, daarom zijn nationale oplossingen onvoldoende. We moeten een wereldwijd netwerk scheppen tegen intolerantie en ervaringen met onze strijd tegen discriminatie uitwisselen. Ik ben verheugd dat deze belangrijke bijeenkomst plaats vindt, evenals de VN wereldconferentie voor internationale samenwerking, educatie, herdenking en onderzoek t.a.v. de holocaust. Tijdens het Nederlands voorzitterschap daarvan zal in Amsterdam - de stad van Anne Frank - van 2 tot 5 mei de Herdenkingsconferentie plaatsvinden. Het is een voorrecht u allen daarvoor uit te nodigen.
Alleen het gesproken woord geldt.