Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Wageningen voorspelt toekomst Midden-Amerika

NWO-onderzoekers aan de Wageningen Universiteit hebben een computerprogramma gemaakt dat simuleert hoe het grondgebruik verandert bij verschillende toekomstscenarios. Het programma toont bijvoorbeeld wat gebeurt met bossen, bananenplantages en graslanden als elke Hondurees per jaar een kilo meer vlees eet.

Het vraagstuk over de vleesconsumptie in Honduras is een van de kwesties waarbij de computer kan helpen. Andere vragen zijn bijvoorbeeld: Hoe verandert een land als de regering alle nationale parken beschermt? Wat gebeurt er als de vrije economie die Midden-Amerika voor ogen staat inderdaad tot stand komt? Wat zijn de gevolgen op lange termijn van een grote, vernietigende orkaan?

Het computerprogramma bevat nu vooral gegevens over Midden-Amerika. De eerste testen in de praktijk bleken succesvol. De computer berekent hoe bijvoorbeeld Costa Rica eruit zal zien in 2010. Het programma maakt voor de tussenliggende jaren telkens een kaart. De onderzoekers toonden zo, met hulp van het Colombiaanse instituut CIAT, aan beleidsmakers uit Midden-Amerika wat de toekomst brengt als ze het landgebruik aanpassen.

Zo laat de computer zien welke verschuivingen in het landgebruik plaatsvinden als alle zes miljoen inwoners van Honduras een kilo vlees per jaar meer eten. Graslanden komen in de plaats van bos, rijstvelden en maïsplantages. De natuur zal veranderen, het klimaat wijzigt en omliggende landen worden beïnvloedt. De kern van het computerprogramma bestaat uit formules over landgebruik. Die formules zijn onder andere gebaseerd op gegevens van interviews met miljoenen boeren door heel Midden-Amerika. De onderzoekers, gefinancierd door NWO Aard- en Levenswetenschappen noemen hun computerprogramma CLUE, dat staat voor Conversion of Land Use and its Effects. Bijzonder is dat het programma als een van de weinige modellen berekeningen kan uitvoeren op meerdere schaalniveaus. Zo geeft het programma overzichtstekeningen en detailkaarten.

De onderzoekers testten het programma in Midden-Amerika vanwege de grote beschikbaarheid aan gegevens en de specifieke kenmerken van de landen. Hoge bergruggen met steile hellingen, ondiepe bodems, lage temperaturen en lage bevolkingsdichtheden liggen naast vlakke, vruchtbare, warme, dichtbevolkte laaglandgebieden.

Het gebied omvat landen die grote economische en politieke verschillen vertonen. Honduras en Nicaragua horen bij de armste landen van het westelijk halfrond. Terwijl Costa Rica een van de meest stabiele en robuuste democratieën van Latijns-Amerika is.



Nadere informatie bij:

* drs. Kasper Kok (WU, Bodemkunde en Geologie)
* tel. (0317) 482437 (WU) of (0317) 420262 (privé), fax (0317) 482419

* e-mail kasper.kok@algemeen.beng.wau.nl

* Promotie 29 januari 2001