Openbaar Ministerie

's-Hertogenbosch, 29 januari 2001

Onderzoek bestuurscultuur gemeente Valkenswaard

De hoofdofficier van justitie te 's-Hertogenbosch heeft besloten geen nadere strafrechtelijke stappen te zetten in het kader van de rapportage van de rijksrecherche over de bestuurscultuur in de gemeente Valkenswaard.

Naar aanleiding van de bevindingen van de commissie Dosker neergelegd in een rapportage met betrekking tot de bestuurscultuur in de gemeente Valkenswaard is op verzoek van de burgemeester van Valkenswaard door de hoofdofficier aan de rijksrecherche verzocht een feitenonderzoek in te stellen naar mogelijk gepleegde strafbare feiten. Het rapport Dosker werd daartoe beschikbaar gesteld. Tevens is aandacht besteed aan berichten die in de media verschenen, maar ook is acht geslagen op anonieme brieven die op het arrondissementsparket te 's-Hertogenbosch en het gemeentehuis van Valkenswaard werden bezorgd. Het onderzoek door de rijksrecherche is inmiddels afgerond en het rapport op het arrondissementsparket ontvangen. Na bestudering van het rapport wordt geconcludeerd dat van strafbare feiten niet is gebleken, zodat verder strafrechtelijk onderzoek niet gerechtvaardigd is.

Zulks laat onverlet dat men zich niet aan de indruk kan onttrekken dat er destijds van een weinig transparante bestuurscultuur in de gemeente Valkenswaard sprake is geweest doch dat regardeert het Openbaar Ministerie niet. De hoofdofficier van justitie heeft de burgemeester van Valkenswaard per brief van zijn standpunt op de hoogte gesteld.