Provincie Utrecht

Persbericht
25 januari 2001

Kwaliteit van de bodem in Eemland op kaart vastgelegd

Gedeputeerde Peter Rombouts zal dinsdag 30 januari a.s. de Bodemkwaliteitskaart Eemland overhandigen aan de milieuwethouders van vijf betrokken gemeenten en de voorzitter voor de ruilverkaveling Eemland. Op deze kaart staat voor het gehele buitengebied van deze regio de bodemkwaliteit aangegeven. De overhandiging vindt plaats in Het Slot Zeist tijdens een bijeenkomst van het Utrechtse Bodemplatform. Voor deze bijeenkomst heeft de Provincie Utrecht bodemdeskundigen van alle gemeenten, waterschappen en milieudiensten uit de provincie uitgenodigd. Centraal staat die middag het instrument "bodemkwaliteitskaart". Met de presentatie van de Eemlandse kaart wordt het traject voor deze Utrechtse regio afgesloten. Het ministerie van VROM heeft in het Nationaal Milieu Beleidsplan vastgelegd dat in 2005 de kwaliteit van de bodem in heel Nederland duidelijk moet zijn.

De bodemkwaliteitskaart is gemaakt door de Dienst Landelijk Gebied (DLG), de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes en Soest, Universiteit van Utrecht, communicatiebureaus Element/Menkander, DHV en de Provincie Utrecht. Bij de "Bodemkwaliteitskaart Eemland" gaat het dus vooral om het landelijk gebied. De kaart is noodzakelijk om hergebruik van grond binnen het gebied mogelijk te maken. Voor het opnieuw gebruiken van afgegraven grond in het gebied Eemland is namelijk een bewijs nodig dat deze grond niet verontreinigd is. In de praktijk komt het hergebruik van grond bijvoorbeeld voor bij het graven van een nieuwe sloot of het verlagen van landbouwgrond om daar natuur op te laten ontwikkelen. De vrijkomende grond kan dan worden gebruikt voor het dempen van een oude sloot of het maken van dammen.
In het kader van de ruilverkaveling Eemland is een bodemkwaliteitskaart dan ook van groot belang.

Een onderzoek van de grond op 60 verschillende plekken in Eemland heeft aangetoond dat de grond in Eemland schoon is en dat de grond uit het gebied op alle plaatsen weer gebruikt mag worden. De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in de bodemkwaliteitskaart. Dat geeft het bewijs dat nodig is om grond op een andere plaats binnen Eemland weer te gebruiken. Grond van buiten Eemland moet eerst gekeurd worden voordat het gebruikt mag worden. Dit soort spelregels worden vastgelegd in een Bodembeheersplan.

Tijdens de bijeenkomst staat behalve de presentatie en achtergrond van de Eemland-kaart ook de ontwikkeling van de bodemkwaliteitskaarten van andere gebieden binnen de Provincie Utrecht op het programma.

Voor nadere informatie: Dick Neuteboom, 030 - 258 2152 of dick.neuteboom@province-utrecht.nl

Terug