Novem

30-Jan

Nieuwe personenauto's krijgen energielabel

Minister Pronk en directeur Pleumeekers van de Novem tijdens de presentatie van het Energielabel.

Minister Pronk (milieu), minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) en minister Jorritsma (economische zaken) hebben vrijdag op het Binnenhof een aantal nieuwe personenauto' s voorzien van een energielabel. Het energielabel is vanaf deze maand verplicht en moet de aankoop van zuinige auto's stimuleren om zo de CO2 uitstoot te reduceren.

Met de invoering van het energielabel wordt invulling gegeven aan een Europese richtlijn. Volgens deze richtlijn is het vanaf 18 januari verplicht om nieuwe tentoongestelde personenauto's te voorzien van een energielabel waarop minimaal het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot staan vermeld.

Op het Nederlandse etiket staat ook de relatieve zuinigheid van de auto. Met deze extra informatie is het gemakkelijker om het brandstofverbruik van auto's van dezelfde grootte met elkaar te vergelijken. Net als bij koelkasten en wasmachines wordt de relatieve zuinigheid van een auto aangegeven door middel van 7 categorieën met kleuren (donkergroen, middelgroen, lichtgroen, geel, oranje, lichtrood en donkerrood) en letters (A tot en met G ). Daarbij geldt dat een auto met een groen A label het meest zuinig is.

Met de invoering van het energielabel wil de Europese Unie een bijdrage leveren aan haar doelstelling om uiterlijk in 2010 de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe personenauto's terug te brengen tot 120g/km. Dit komt overeen met een gemiddeld verbruik van 1 op 20 voor benzine auto's en 1 op 22 voor dieselauto's.

De uitwerking van het Nederlandse energielabel is een iniatief van de ministeries VROM, Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat. Partners in de uitvoering zijn: BOVAG, RAI, Rijksdienst voor Wegverkeer en Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (voor de voorlichting richting branches) en ANWB, Consumentenbond en Novem (voor de voorlichting richting consumenten).



Dit is een gezamenlijk persbericht van: het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu, het Ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Novem.

P0105DS1