Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)

AKKOORD TUSSEN BONDEN EN NS IS OOK GOED VOOR REIZIGERS

Het vandaag gesloten akkoord tussen de bonden en de directie van NS is een goede zaak, aldus Reizigersvereniging ROVER. Vorige week nog riep ROVER-voorzitter Rudy Schoonveld de twee partijen op om weer in gesprek te gaan met elkaar. Herstel van vertrouwen tussen directie en personeel is ook in het belang van reizigers, ook al zouden de eventuele acties van personeel dit keer publieksvriendelijk zijn geweest. Het vandaag bereikte akkoord lijkt een goede mix, waarmee de belangen van zowel het bedrijf, het personeel als de reizigers gediend zijn. Ook is ROVER tevreden over het feit dat NS heeft aangegeven mee te dingen bij alle toekomstige aanbestedingen van het treinvervoer.

Afgezien van deugdelijke informatie en een redelijke kans op een zitplaats, zijn reizigers gebaat bij conducteurs die zichtbaar aanwezig zijn en beschikbaar zijn voor vragen. Ook sociale veiligheid en het voorkomen van vertragingen is in het belang van reizigers. ROVER is van mening dat het voorstel om personeel in te zetten op vaste trajecten een verbetering kan inhouden voor de klantvriendelijkheid en serviceverlening aan reizigers, het inperken van vertragingen en het verhogen van de sociale veiligheid van zowel personeel als reizigers. Reizigers maken vaak mee dat een trein niet kan vertrekken omdat de machinist of conducteur zich ergens anders in het land bevinden. Maatregelen om dit euvel te beperken lijken een goede zaak. Verder bevordert het plan dat vaste klanten herkend worden door het personeel (handig voor als die vaste klanten bijvoorbeeld hun abonnement een keer vergeten zijn) en dat conducteurs kennis hebben van het aansluitend openbaar vervoer op hun trajecten, de aanwezige stationsvoorzieningen et cetera. ROVER heeft in haar positieve reactie op eerdere plannen van NS altijd open gestaan voor alternatieven waar het personeel meer heil in ziet. Blijkbaar zijn die alternatieven nu gevonden. De vereniging hoopt dat het bereikte compromis ook gedragen wordt door de VVMC en de diverse personeelscollectieven.

Zoals gezegd vindt ROVER het een goede zaak dat NS heeft aangegeven mee te zullen dingen bij alle toekomstige aanbestedingen van het treinvervoer. Het uit handen geven van het reizigersvervoer per trein aan andere partijen kan ongunstig uitpakken voor de samenhang van het net, bijvoorbeeld wat betreft aansluitingen en de verkrijgbaarheid en geldigheid van kaartjes. En dat is iets waar reizigers niet op zitten te wachten. Die willen het liefst met één kaartje zo snel mogelijk van A naar B, zonder al te veel overstappen en lange wachttijden.

Amersfoort, 30 januari 2001

Deze pagina is gemaakt op: 30-01-2001
Laatste verandering: 30-01-2001