Socialistische Partij afdeling Oss

Persbericht

Actiecomité vreest verdwijnen gynaecologie/verloskunde uit het Sint Anna ziekenhuis

Sterfhuisconstructie Sint Anna?

De directie van het Sint Anna ziekenhuis in Oss en het Sint Joseph ziekenhuis in Veghel heeft gezegd op korte termijn te streven naar concentratie van de gynaecologie en verloskunde op 1 van beide lokaties.
Hoewel nog geen definitieve beslissing is gevallen, zal naar verluid de gynaecologie/verloskunde worden geconcentreerd in het Sint Joseph ziekenhuis in Veghel. Daarmee treedt het dominoscenario voor het Sint Anna in werking. Als dit doorgaat betekent dit vrijwel zeker dat ook de kindergeneeskunde daarheen wordt overgebracht. Ook de intensive care en anesthesie in Oss komen daarmee onder toenemende druk te staan. Als dit doorgaat betekent dit het begin van het einde voor het Sint Anna ziekenhuis. Het heeft ook grote consequenties voor de verloskundigen in regio Maasland. Doordat bij problemen tijdens een bevalling men naar het ziekenhuis in Veghel moet, komt de thuisbevalling onder grote druk te staan. Nu kan men vanuit Ravenstein in 15 tot 20 m,inuten het Sint Anna ziekenhuis bereiken. Als men vanuit Ravenstein naar Veghel moet is men na vertrek van huis een half uur tot drie kwartier onderweg. Onaanvaardbaar lang en met risico's voor moeder en kind. In Oss is men nu binnen vijf minuten bij het ziekenhuis. Deze tijden zullen bij het verdwijnen van gynaecologie/verloskunde dan oplopen tot 20/25 minuten als er tenminste geen files zijn.

Het actiecomité is van mening dat deze concentratie niet door mag gaan. Nederland is een van de weinige landen waar thuisbevallingen zonder grote risico's mogelijk zijn. In onze regio moet de thuisbevalling zonder dat men aan onaanvaardbare risico's wordt blootgesteld, mogelijk blijven Het getuigt van een gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid als directie en bestuur dit doorzetten. Er is geen maatschappelijk draagvlak voor het opheffen van de beide ziekenhuizen. Er is nog geen enkele goedkeuring van het ministerie dat men een nieuw ziekenhuis mag bouwen en toch start de directie wellicht met de ontmanteling van het Osse ziekenhuis. Dat er problemen zijn in de bedrijfsvoering van het ziekenhuis, valt niet te ontkennen. Echter dat de directie en het bestuur de samenleving confronteert met een "we stellen de mensen en de (lokale) overheid gewoon voor voldongen feiten" beleid is onacceptabel. Het ziekenhuis is een dienstverlenend bedrijf. De zorg dient derhalve zo te worden aangeboden dat deze bereikbaar blijft. Het zou verstandiger zijn als bestuur en directie in plaats van alleen maar naar
bedrijfsvoeringsaspecten ook naar de maatschappelijke en sociale gevolgen kijken.