NEDERLANDS AMBULANCE INSTITUUT

Verbetering planning ambulancezorg bij rampen

Landelijk Ambulance Bijstandsplan in ontwikkeling Verbetering planning ambulancezorg bij grootschalige ongevallen en rampen

Er komt een Landelijk Ambulance Bijstandsplan voor een betere planning van ambulancezorg bij grootschalige ongevallen en rampen. Met het plan worden de volgende doelstellingen en uitgangspunten beoogd: een verbetering van de planning en de landelijke coördinatie van de ambulancezorg bij grootschalig optreden, een effectieve en verantwoorde inzet van personeel en materieel vanuit alle regio's en het altijd in stand houden van de reguliere ambulancezorg in alle regio's. Het plan moet dit voorjaar klaar zijn.

Het Landelijk Ambulance Bijstandsplan richt zich op verbetering van de hulpverlening in de periode direct vanaf het tijdstip van de melding van het incident totdat de opschaling naar GHOR (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen) binnen de regio is gerealiseerd. De focus is vooral gericht op de ondersteuning van de functie van de Meldkamer Ambulancezorg (CPA).

Mede als gevolg van de recente rampen in Enschede en Volendam zullen de komende jaren risicoprofielen van verschillende locaties beschreven worden. Deze profielen resulteren in maatscenario's voor het bepalen van de juiste inzet van ambulances en aanvullende zorgvoorzieningen, zoals huisartsen, Mobiel Medische Teams (MMT) en het Helikopter Trauma Team (HTT).

Kern van het plan is de opzet van een front-/back-office systeem. Dit impliceert dat alle regionale meldkamers ondersteund worden door één landelijke, nog aan te wijzen, meldkamer. Deze meldkamer moet altijd een actueel overzicht van alle beschikbare ambulances in Nederland hebben en coördineert op basis hiervan de inzet.

De ontwikkeling van het Landelijk Ambulance Bijstandsplan is in handen van de Landelijke Protocollencommissie Ambulancezorg. Over de invoering van het plan en de wijze waarop beslissen de werkgevers in de ambulancesector, verenigd in de LFAZ. Het sectorfonds SOVAM financiert een deel van de ontwikkelingskosten.


EINDE PERSBERICHT


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Ambulance Instituut, dhr. W.L.M. ten Wolde , op telefoonnummer (038) 422 57 72.

30 jan 01 09:53