Erasmus Universiteit Rotterdam

30 januari 2001

Centre for Local Democracy van de Erasmus Universiteit:

Nederlandse gemeenten lopen voorop met aandacht voor de burger

Nederlandse gemeenten behoren in Europa tot de kopgroep van democratische vernieuwers. Dat geldt met name voor de aandacht die gemeenten besteden aan hun burgers. Tot deze conclusie komt het bestuurskundig Centre for Local Democracy van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In samenwerking met acht Europese zuster-universiteiten heeft een onderzoek plaatsgevonden in acht EU-landen en vijftien steden, waaronder Helsinki, Stockholm, Dublin, Birmingham, Leipzig, Antwerpen, Grenoble en Córdoba. Het verslag van het onderzoek van acht bestuurskundigen is gepubliceerd in 'Citizen and City. Developments in fifteen Local democracies in Europe'.

In heel Europa hebben gemeenten problemen in contacten met hun burgers. Burgers klagen over een gebrek aan invloed en over een matige behandeling. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is, dat zonder uitzondering alle gemeenten op zoek zijn naar oplossingen. Wel zijn er grote verschillen in aanpak. Sommige overheden volstaan met meer klantgerichtheid. Burgers krijgen een betere behandeling aan het loket, bijvoorbeeld als ze een bouwvergunning aanvragen. Andere gemeenten willen vooral de positie van de gemeenteraad versterken. Een derde categorie gemeenten gaat verder. Zij betrekken burgers ook bij het maken van beleid. Burgers worden zo van onderdaan tot meebeslisser. Net als in Nederland gebeurt dat veelal op wijkniveau.

Wat gemeenten ook doen, het ziet ernaar uit, dat de positie van ambtenaren sterker wordt. Gemeenteraden spelen vooral een conservatieve rol. Nederlandse gemeenten kiezen meestal voor een mix van maatregelen. Zij behoren daardoor tot de kopgroep.

Noot voor de pers:
Voor informatie: dr. Linze Schaap, tel (010) 408 2119; e-mail schaap@fsw.eur.nl of cld@fsw.eur.nl

Citizen and City. Developments in fifteen Local democracies in Europe, onder redactie van H.H.F.M. Daemen en Citizen and City. Developments in fifteen Local democracies in Europe, onder redactie van H.H.F.M. Daemen en L. Schaap, is verschenen bij uitgeverij Eburon in Delft. ISBN 90-5166-825-2