Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MIN VROM: Abseilende koning start renovatie Koningskade 4

Op 30 januari a.s. om 15.30 uur daalt een abseiler, verkleed als koning, af van het hoogste punt van het gebouw aan de Koningskade 4 in Den Haag. Deze spectaculaire actie markeert het begin van de renovatie van het gebouw in opdracht van de Rijksgebouwendienst . De secretaris-generaal van het ministerie van VROM, mevrouw drs. M. Sint, en de secretaris-generaal van het ministerie van V&W, de heer mr. R.J.J.M. Pans, zijn bij deze officiële starthandeling aanwezig.

De Koningskade 4 wordt de thuisbasis van het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat, het Directoraat-Generaal Personenvervoer en de Directie Facilitaire Zaken van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Vanaf de oplevering in 1970 is het pand in gebruik geweest door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ongeveer 6 jaar geleden verliet het ministerie het gebouw vanwege de slechte klimaatomstandigheden.

Klimaatsverbetering
Rob Hootsmans, architect van de Rijksgebouwendienst, heeft in zijn ontwerp voor de renovatie en herinrichting een oplossing gevonden voor klimaatsverbetering. Eén van zijn oplossingen is zeer innovatief: een dubbele gevel met een spouw van 30 cm. Uit de spouw wordt .s zomers lucht gezogen, .s winters vormt de lucht in de spouw een buffer tegen de kou.

Hergebruik
Om verschillende redenen is gekozen voor behoud van het pand. De locatie is goed bereikbaar en past in de huisvestingsas van het ministerie van Verkeer en Waterstaat: CS - Artillerie (of Nieuwe Uitleg) - Koningskade - Plesmanweg. Hergebruik levert in tegenstelling tot sloop veel milieuvoordelen op; het bespaart energie, het beperkt het materiaalgebruik en geeft minder overlast van bouwverkeer voor de omgeving. Niet in de laatste plaats is de keuze voor hergebruik bepaald door de architectonische betekenis van het gebouw. De vorige rijksbouwmeester Wytze Patijn vond dat de Koningskade 4 als een van de eerste voorbeelden van 'curtainwall-architectuur' in Nederland behouden moest blijven. Curtainwall-architectuur, ook wel vliesgevel genoemd, is een gevel die als het ware als een gordijn rond het gebouw hangt.