Politiebericht Limburg-Zuid: Maastricht 30-01-2001 Persberichten district Maastricht (JvK/15.10 uur)

Gijzelingsoefening in de penitentiaire inrichting (PI) de Geerhorst te Sittard.
In aansluiting op ons eerder persbericht over de gijzelingsoefening laat ik u het volgende weten:

De oefening betrof de gijzeling van een medewerker van een extern bedrijf door een gedetineerde. De oefening startte hedenmorgen om 10.15 uur.

Bij de oefening waren betrokken :

-Enkele teams van het politiekorps Limburg-Zuid en van de penitentiare inrichting de Geerhorst

-een algemeen commandant met staf op locatie
-een geformeerde beleidsstaf in het hoofdbureau van politie bestaande uit de directie van de PI de Geerhorst, de burgemeester van Sittard-Geleen, de korpschef politie Limburg-Zuid en ondergetekende.

Inschakeling van daartoe opgeleide onderhandelaars heeft bewerkstelligd dat de gijzeling om 12.15 uur is beëindigd.

In deze oefening waren eerder opgedane ervaringen met een oefening in PI Overmaze te Maastricht verwerkt.
De oefening heeft aan haar verwachtingen voldaan en zal nog nader worden geëvalueerd.

Mr. M. Vos
Wnd. Hoofdofficier van justitie

Alleen voor de pers:
Mocht u belangstelling hebben voor het verloop van de oefening, dan kunt u daartoe vanaf 1 februari 2001 een afspraak maken met de directeur van de PI Limburg-Zuid. Hij is telefonisch bereikbaar onder nummer: 043. 368 5555.

Maastricht, man bekent schrijven discriminerende brieven

De politie van Maastricht heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een 63 jarige inwoner van die stad omdat hij brieven met dreigende en discriminerende inhoud aan diverse prominente personen en instellingen in Maastricht had geschreven en verstuurd.

De man meldde zich uit eigen beweging bij de politie na enkele recente publicaties in de pers.
Hij heeft bekend dat hij vanaf 1998 in totaal dertien soortgelijke brieven had verzonden aan diverse personen en instanties in Maastricht. Enkele daarvan deden officieel aangifte, de rest volstond met een melding bij de politie. De verdachte verklaarde voorts niet uit racistische motieven gehandeld te hebben doch uit frustratie en eenzaamheid.
Alle aangeschreven personen en instanties zijn door de politie van een en ander in kennis gesteld.

Valkenburg, straatroof
Een 55-jarige inwoner van is maandag omstreeks 02.20 uur bij zijn woning door drie jongemannen neergeslagen en vervolgens van zijn portemonnee en horloge.
Het slachtoffer had een taxi genomen om thuis te komen. Toen hij achterom naar de keukendeur liep werd hij in de tuin opgewacht door het drietal. Zij sloegen hem met een hard voorwerp op zijn hoofd en raakte enkele ogenblikken buiten bewustzijn. Toen hij weer bij kennis kwam was zijn portemonee en zijn Pulsar horloge met metalen schakelband en goudkleurige inzetstukken verdwenen. Het slachtoffer deed maandagmiddag aangifte bij de plaatselijke politie.

Maastricht, alcoholcontrole
De politie van Maastricht heeft maandag tussen 17.00 uur en 19.15 uur een alcoholcontrole gehouden aan de Randwijcksingel en de Universiteitssingel. Daarbij werden 282 automobilisten, voornamelijk bezoekers van de horecabeurs BBB, aan een ademtest onderworpen. Een bezoeker viel door de man. Hij bleek 1.2 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De man kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 5 uren.

Maastricht, inbraak in snoepwinkel
Onbekenden hebben afgelopen nacht ingebroken in snoepwinkel (Pinky) aan de Grote Staat in Maastricht. Een ruit werd uitgenomen om in de winkelruimte te komen. De dief deed zich tegoed aan het snoepgoed. Er werd verder niets gestolen.

Maastricht, inbreker betrapt
Toen de bewoonster van een woning aan de Secretaris Wijnandsstraat maandagavond omstreeks 19.30 uur thuis kwam betrapte zij in haar woning een inbreker. Deze bevond zich op de slaapkamer en verkoos de korste vluchtweg via het balkon aan de voorzijde van de woning. Daarna rende hij weg en wist te ontkomen.

Maastricht, drugsvangst
Politiemensen in burger waren gistermiddag op de Brusselsestraat getuige van een drugstransactie. Twee personen uit Frankrijk kochten verdovende middelen van een bewoner van de Brusselsestraat. Nadat de twee na de transactie met hun auto wegreden werden ze door de politie enkele straten verder aangehouden. Bij hen werd 6 gram harddrugs aangetroffen. Kort daarna werd de verkoper, een 21-jarige inwoner van Maastricht, op de Brusselsestraat aangehouden en vervolgens ingesloten. Bij een onderzoek in zijn woning onder leiding van een rechter commissaris werd een aanzienlijke hoeveelheid harddrugs aangetroffen, te weten 520 gram cocaïne, 38 gram cocaïne, 260 gram amfetamine en circa 1200 XTC-tabletten. De dealer werd in verzekering gesteld. De twee Fransen werden in de loop van de dag in vrijheid gesteld.