Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
9

Directie:
voorlichting

Publicatiedatum:
30 01 2001

Status:
informatie

Van der Ploeg wil markt voor Archeologisch werk verruimen

Tot aan de wijziging van de monumentenwet in 2002 wil de staatssecretaris van Cultuur en Media, dr. F. van der Ploeg, gemeenten in staat stellen ook bedrijven in te schakelen voor archeologisch werk. Deze bedrijven moeten dan wel gekwalificeerd zijn, dat wil zeggen dat ze moeten werken volgens het handboek Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie, dat vandaag is gepresenteerd. Op dit moment verrichten alleen een klein aantal gemeenten, universiteiten en de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek archeologische opgravingen. Gezien de groeiende vraag naar archeologisch werk wil de staatssecretaris door het voeren van interimbeleid de markt hiervoor verruimen. Dit heeft Van der Ploeg vandaag gezegd in een reactie op de presentatie van het handboek.

Het Europese verdrag van Valletta, ook wel Malta genoemd, beoogt het cultureel erfgoed dat zich in de bodem bevindt, te behouden. Planologen, bouwers en projectontwikkelaars moeten voorafgaand aan grootschalige bodemingrepen onderzoek laten verrichten naar de mogelijke aanwezigheid van erfgoed. Als dit inderdaad aanwezig is, moeten zij hun plannen daar zoveel mogelijk op aanpassen. Het verdrag van Valletta wordt naar verwachting in 2002 wettelijk verankerd met een wijziging van de monumentenwet. Dit brengt een aantal veranderingen met zich mee. Nu mogen alleen nog een klein aantal gemeenten, universiteiten en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek opgravingen verrichten. Vanaf de wetswijziging kunnen ook private bedrijven dit uitvoeren, mits zij daarvoor gekwalificeerd zijn. Gemeenten hebben dan vooral een bestuurlijke rol: zij bepalen waar wel en waar niet mag worden opgegraven.

Vooruitlopend op de wetswijziging wil Van der Ploeg een interimbeleid voeren. Overheden zouden in zijn voorstel de uiteindelijke verantwoordelijkheid dragen voor archeologisch werk. Wel zouden zij archeologische bedrijven kunnen inschakelen om dit werk te verrichten. Gemeenten die bijvoorbeeld een nieuwe wijk willen aanleggen en van tevoren archeologisch onderzoek willen laten verrichten, zouden hiervoor een projectvergunning moeten aanvragen. Zon vergunning wordt alleen verleend als een gemeente een archeologisch bedrijf in de arm neemt dat werkt volgens het handboek de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie. In het handboek staat beschreven hoe het archeologische ambacht zo verantwoord mogelijke manier kan worden uitgeoefend.

Met het interimbeleid komt de staatssecretaris tegemoet aan een groeiende vraag naar archeologisch werk. Ook kan de overgang naar de wetswijziging op deze manier soepeler verlopen, omdat gemeenten en bedrijven al gewend zijn geraakt aan een andere manier van werken. De staatssecretaris heeft zijn plannen voor een interimbeleid ter advies voorgelegd aan de Raad voor Cultuur. Als de Raad positief adviseert, zou het interimbeleid naar verwachting in maart kunnen ingaan.

Voor meer informatie kunt u de website raadplegen: www.minocw.nl/malta/