CDA

Gerrit Braks: Vijfde Nota nadelig voor land- en tuinbouw

Gerrit Braks, voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer, is van mening dat de Vijfde Nota Ruimtelijke ordening geen duidelijke visie op de toekomst van de land- en tuinbouw in Nederland bevat.

In het 1e Beverforde Betoog, met als thema: "'Dringen om de ruimte' en de plaats van landbouw, voedsel en groen in Nederland", merkte Braks op dat de nota ten aanzien van de land- en tuinbouw in vaagheid uitmunt.

Letterlijk zei Braks: "Gemeenten moeten grenzen trekken: de zogeheten rode contouren, waarbinnen verstedelijking mag groeien; provincies moeten in de groene contouren grenzen aangeven voor natuurgebieden en gebieden met een hoge cultuurhistorische waarde. Daarvan wordt op voorhand gesteld dat intensieve vormen van landbouw en recreatie zijn uitgesloten. Voor het overige, de regering noemt dat balansgebieden, moet er gezocht worden naar een evenwicht tussen behoud van landschappelijke kwaliteit en ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.

Vijfde nota knaagt aan landbouwareaal en ontwikkelingsmogelijkheden Oud-landbouwminister (1980-1990) Gerrit Braks vervolgde: "Voor deze gebieden moeten provincies landschapsvisies opstellen gericht op behoud en versterking en op het instellen van panorama's. De slotsom kan geen andere zijn dan dat de Vijfde Nota fors knaagt aan het landbouwareaal en aan ont-wikkelingsmogelijkheden voor land- en tuinbouw. Een fatsoenlijk afweging van land- en tuinbouw-
belangen ten opzichte van andere belangen is en wordt niet gepleegd." De vijfde nota dient dan ook, volgens Braks, duidelijk te worden bijgesteld.

Land- en tuinbouwbeleid is bij uitstek een nationale aangelegenheid Tevens merkte hij dat de lichtgroene contouren uit de nota zijn weggehaald. Deze gaven gebieden aan die voor al door agrarische activiteiten gekenmerkt zouden worden.

Braks: "Uit het weghalen van deze lichtgroene contouren moet worden afgeleid dat er op rijksniveau geen erkenning overblijft voor gebieden met vooral agrarische activiteiten. Dat wordt aan provincies en gemeenten overgelaten. Vreemd, want nota's van ministers zijn er toch bij uitstek voor om nationale visies en opvattingen in te verankeren. Moet men nu plaatselijk of provinciaal zelf een landbouwvisie ontwikkelen? Het beleid ten behoeve land- en tuinbouw is altijd bij uitstek een nationale en internationale aangelegenheid geweest.