European Commission

IP/01/138

Brussel, 30 januari 2001

Commissie zet licht op groen voor de overname van Condea door Sasol

De Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de overname door de Zuid-Afrikaanse groep Sasol van de chemische activiteiten ("Condea") van het Duitse nutsbedrijf en energieconcern RWE-DEA. Zowel Sasol als Condea zijn actief op het gebied van chemicaliën, maar de overname doet geen concurrentieproblemen rijzen.

Sasol zal de chemische activiteiten van RWE-DEA verwerven. Deze activiteiten omvatten activa in Duitsland, een aandeel in exploitatiemaatschappijen in Italië en Nederland, aandelen in verkoopondernemingen in Frankrijk, Spanje en België, en aandelen in verschillende niet-Europese ondernemingen.

De belangrijkste activiteiten van het Sasol-concern omvatten de productie en verkoop van vloeibare brandstoffen, pijplijngas, wassen, chemicaliën en kunststoffen en de verkoop van kolen. De belangrijkste activiteiten van RWE-DEA behelzen nutsvoorzieningen, chemicaliën en energieproductie. Condea heeft activiteiten op het gebied van de productie en verkoop van basis- en speciaalchemicaliën. Het grootste gedeelte van de verkopen van Condea bestaat uit oppervlakte-actieve stoffen en de grondstoffen daarvoor.

De activiteiten van de partijen zijn voor een groot deel complementair in termen van producten en geografische markten. Zij overlappen elkaar voor een aantal chemicaliën op de productgebieden van oplosmiddelen en n-paraffines. De relevante geografische markten voor deze producten omvatten tenminste de EER en zijn mogelijk wereldwijd. De marktaandelen van de partijen in de EER bedragen tussen 15 en 32%. Voor een aantal van de producten is de overlapping tussen de activiteiten van de partijen evenwel onbeduidend. Derhalve doet de overname geen problemen op het gebied van de concurrentie rijzen, zodat de Commissie deze heeft goedgekeurd.