Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=408231



PERSBERICHT

PERSBERICHT

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ontwikkelingssamenwerking

Nummer: 016

Datum: 30 januari 2001

MINISTER HERFKENS:
"Waar blijven de klimploegen van de Derde Wereldbeweging?"

Minister Herfkens roept de Derde Wereldbeweging op zich breder te profileren om zo de ontwikkelingsproblematiek nadrukkelijker onder de aandacht te brengen. Meer actiebereidheid en campagnes waarin ook de politiek wordt aangesproken, zullen de samenleving wakker houden en het draagvlak kunnen vergroten, zo is de gedachte. De minister voor Ontwikkelingssamenwerking zei dit in haar speech ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) in Amsterdam op 30 januari.

Tijdens de jubileumbijeenkomst maakte Herfkens ook het herziene NCDO- beleidskader bekend voor de komende 4 jaar. Overeenstemming werd bereikt over nieuwe prioriteiten in het subsidiebeleid van de NCDO. Zo moet de relatie met armoedebestrijding in ontwikkelingslanden helder zijn, moet er meer aandacht zijn voor actuele thema's, moeten de activiteiten beter zichtbaar worden en moet de NCDO de bundeling van de losse activiteiten in brede campagnes bevorderen. Naast 20 miljoen gulden per jaar voor het VMDO-programma (Voorlichting & Meningsvorming Duurzame Ontwikkeling), omvat de toekenning 8 miljoen gulden per jaar voor het KPA-programma (Kleine Plaatselijke Activiteiten).

De minister gaf aan dat het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland nog altijd hoog is. Uit onderzoek blijkt dat nog steeds driekwart van de bevolking achter de omvang van het budget staat. Meer dan 25 procent vindt dat het budget moet stijgen en bijna 60 procent meent dat hulp inderdaad helpt. Wel bestaat er thans groeiende twijfel over de besteding van de Nederlandse hulp. Dit is voor het ministerie reden om de resultaten van de hulp de komende jaren meer te benadrukken. Volgens de minister is er veel te winnen. Immers, het onderzoek toont ook aan dat ongeveer de helft van de bevolking - wanneer een spontaan oordeel wordt gevraagd - het huidige OS-beleid als 'goed' omschrijft en 10 procent als matig/slecht. De overige 40 procent weet het niet. Na uitleg over het beleid beoordeelde 80 procent van de ondervraagden het beleid 'goed'.

In het kader van de versterking van het debat rond Ontwikkelingssamenwerking, noemde Herfkens als voorbeeld de dreigende ontmanteling van het voorstel van Commissaris Lamy over vrije toegang voor de armste landen tot de EU-markt. "De Europese landbouwlobby dreigt te winnen -- waar is de tegendruk van de Derde Wereldbeweging?" zo vroeg zij de verzamelde organisaties. "Als zoiets dreigde in het milieubeleid dan hing Greenpeace binnen de kortste keren aan de schoorsteenpijpen van de Europese suikerindustrie. Waar blijven de klimploegen en speedboten van de Derde Wereld-beweging?". De minister benadrukte dat haar gevecht in Europa voor vrije markttoegang eerder slaagt als media-acties van een sterke beweging het onderwerp hoger op de politieke en maatschappelijke agenda weten te plaatsen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Contactpersoon: Hans Janssen, telefoonnummer: 070-3486072.

===