European Union

Nigeria - corporal punishment in Zamfara State Press Release: Brussels (30-01-2001) - Press: 29 - Nr: 5515/01


Brussel,
30 januari 2001

5515/01 (Presse 29)

P 016/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over lijfstraffen in de Nigeriaanse deelstaat Zamfara

De Europese unie veroordeelt de geseling, op 19 januari, in Nigeria, in de deelstaat Zamfara, van een minderjarig meisje dat daartoe veroordeeld was volgens de wetgeving van Zamfara. Deze veroordeling vormt een schending van de mensenrechten, met name van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van het kind, dat door Nigeria is ondertekend, en is ook in strijd met artikel 5 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, en artikel 7 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten volgens hetwelk "niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen".

De Europese Unie verwelkomt in dit opzicht het streven van de Federale Regering om de Nigeriaanse wetgeving in overeenstemming te brengen met de internationale verdragen op het gebied van de mensenrechten.

De Europese Unie ziet de vreedzame en wettige acties van islamitische en christelijke mensenrechtengroeperingen in dit verband als een positief teken.

Om consolidering van de democratie en eerbiediging van de mensenrechten verder aan te moedigen is de Europese Unie bereid tot voortzetting van de dialoog die momenteel plaatsvindt in het kader van haar partnerschap met Nigeria.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.