Partij van de Arbeid

Bijdrage van Judith Belinfante en Adri Duivesteijn

30 januari 2001

DE TOEKOMST VAN HET CULTUURBELEID
'Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal'

Den Haag 30 januari 2001 - Judith Belinfante, woordvoerder cultuur, heeft het discussiestuk van de Partij van de Arbeid over kunst en cultuur openbaar gemaakt. Via de website van de PvdA en van het Kenniscentrum Onderwijs en Cultuur wordt u de komende maanden op de hoogte gehouden over debatten en discussiebijeenkomsten, georganiseerd door de PvdA en door andere betrokken instellingen.

Het is zover, de discussienota van de Partij van de Arbeid over kunst en cultuur is klaar. "Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal." is een aanzet voor discussie, een aanzet voor een nieuwe coalitie tussen kunst en politiek, om samen te werken aan het bereiken van ons doel: 1% van de netto rijksuitgaven voor cultuur.

De Partij van de Arbeid baseert zich op het herwaarderingsscenario voor cultuur wat beschreven is door de Boekman Stichting en het SCP in hun publicatie van dit najaar. Hoewel volgens de onderzoekers de overheid geen invloed kan uitoefenen op de marginalisatie van kunst en cultuur of de herwaardering daarvan in de competitie met andere vrije tijdsbestedingen neemt de PvdA deze uitdaging toch aan. Voor ons hoort kunst in iedere klas, moet werk ook in kunst en cultuur lonen, is artistieke autonomie noodzakelijk evenals de invloed van maatschappelijke ontwikkelingen die nieuwe vormen van kunst en cultuur mogelijk maken, moet internationaal cultuurbeleid verbreed worden en moet kunst en cultuur ingebed worden in de plek waar het hoort, dichtbij het eigen publiek, en tenslotte zijn experiment en vernieuwing het leven in de kunst zelf.

Herwaardering van kunst en cultuur betekent een zo groot mogelijke betrokkenheid van publiek en burgers. De PvdA wil niet, zoals geschreven is naar een decentralisering van kunst en cultuur. Wij streven naar een fijnmazige culturele infrastructuur met voorzieningen, gezelschappen en instellingen in het hele land, opgebouwd vanuit steden en provincies onder regie en kwaliteitsbeoordeling per sector van de Rijksoverheid. De Partij van de Arbeid streeft naar één traject, één systeem en één een bestuurlijk hoofdverantwoordelijke voor de basissubsidie van de instellingen en gezelschappen. Daarnaast houdt het Rijk de verantwoordelijkheid voor directe subsidie voor eigen instellingen, steun- en sectorinstellingen, beleidsvernieuwingen, en internationaal beleid. Daarvoor kan extra financiering gevraagd worden bovenop de basissubsidie. Voor activiteiten die niet in de culturele infrastructuur passen moet een andere financiering gevonden worden, hetzij in een nieuw fonds, hetzij in de sectorfondsen.

Zonder de steun van het veld zullen we noch deze doelen, noch de 1% die daarvoor nodig zijn, kunnen bereiken. Zoals nu tal van mensen ons geholpen hebben bij het samenstellen van dit stuk, zo willen wij nu daarover doordenken, in debatten, in discussies, in grote groepen en in kleine kring. Ik ben altijd bereid aan die bijeenkomsten deel te nemen en open van gedachten te wisselen over een goede toekomst voor kunst en cultuur in ons land: over autonome artistieke ontwikkelingen en cultuur en school, over arbeidsvoorwaarden en kwaliteitsbeoordelingen, over experiment en continuïteit.

Adri Duivesteijn en ik zijn benieuwd naar jullie reacties en hopen op goede debatten met vruchtbare resultaten.

Voor nadere informatie:
Judith Belinfante: 070 - 318 2778
Email: J.Belinfante@tk.parlement.nl
Ga naar de HTML versie van het discussiestuk. Versie op papier per post? Mail naar: voorlichting@pvda.nl