Gemeente Oosterhout

Besluitenlijst

Vergadering college van b. en w. 30 januari 2001

Aanvraag breedtesportimpuls gemeente Oosterhout

Burgemeester en wethouders gaan bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport subsidie aanvragen voor het bevorderen van "breedtesport" in Oosterhout. Het gaat dan om initiatieven die de komende zes jaar worden ontwikkeld om sportbeoefening - niet beroepsmatig of op topsportniveau - op lokaal niveau te stimuleren. Achterliggende gedachte daarbij is dat sport een belangrijke bijdrage kan leveren aan versterking van de lokale maatschappelijke infrastructuur. "Investeringen in de sport (en daarmee in aanverwante beleidsterreinen) zijn een investering in de kwaliteit van Oosterhout".

Uit het subsidieverzoek aan het ministerie blijkt dat de gemeente Oosterhout de komende jaren zich vooral wil richten op sporten voor kinderen, voor en door jongeren en voor ouderen (Meer bewegen voor ouderen/GALM). Daarnaast wil het geld inzetten voor onderzoek naar een sportservicebureau en voor een verenigingsconsulent. In het kader van integratie van mensen met een handicap bestaat verder het voornemen meer geld te steken in aangepast sporten. Het overzicht is tot stand gekomen na overleg met Oosterhoutse sportverenigingen.

Het ministerie van VWS gaat bij de subsidieverlening uit van co-financiering. Dat betekent dat de gemeente ook zelf een bedrag moet bijdragen dat even hoog is als de subsidie.

Hoe hoog de subsidie precies zal worden, hangt dus af van het bedrag dat Oosterhout zelf gaat bijdragen. Voor een belangrijk deel zal dat geld binnen bestaande budgetten gevonden worden. Waar het gaat om geld voor nieuw beleid, zullen b. en w. hierover een voorstel doen in de Perspectiefnota (de vervanger van de Voorjaarsnota). Over dat voorstel zal ook de raad een beslissing moeten nemen.

Raad gevraagd definitieve tarieven onroerendezaakbelasting vast te stellen

Burgemeester en wethouders gaan de raad in zijn vergadering van 6 maart vragen de definitieve tarieven voor de onroerendezaakbelasting 2001 vast te stellen. Die definitieve komen lager uit dan de voorlopige tarieven die de raad in december vorig vaststelde. Op dat moment was namelijk nog niet bekend hoe de nieuwe waardebepaling van de onroerende zaken in Oosterhout zou uitpakken. Dat is nu wel het geval.

Voorgesteld wordt de tarieven - per waarde-eenheid van 5.000 - als volgt vast te stellen:

eigenarenbelasting woningen: 4,92 (in voorlopig voorstel 6, in 2000 8,53);

gebruikersbelasting woningen: 3,94 (in voorlopig voorstel 4,80 in 2000 6,33);

eigenarenbelasting overige objecten: 7,38 (in voorlopig voorstel 9, in 2000 9,37);

gebruikersbelasting overige objecten: 5,94 (in voorlopig voorstel 7,20, in 2000 7,51).

Met deze nieuwe tarieven en de gestegen waarde van onroerende zaken wordt de in de begroting 2001 geraamde opbrengst van 18,7 miljoen gerealiseerd.

Tevens wordt de raad gevraagd de parkeertarieven voor 2001 opnieuw vast te stellen. Ook dat gebeurde al in de raadsvergadering van december 2000, maar niet helemaal volledig.

Gemeente huurt tijdelijk krachten in voor verwerking Woz-beschikkingen

De raad wordt verzocht een krediet van 600.000 beschikbaar te stellen voor de afhandeling van bezwaarschriften tegen de beschikking Waardebepaling onroerende zaken. Bedrijven en inwoners van Oosterhout krijgen deze beschikking binnenkort thuisgestuurd. De nieuw bepaalde waarde van het huis is onder andere van belang voor de hoogte van de ozb-aanslag. De verwachting is dat de gemeente over deze beschikkingen duizenden telefoontjes zal ontvangen en een groot aantal bezwaren. De gemeente houdt er rekening mee dat, op grond van de bezwaren, hertaxatie van ongeveer 2500 objecten nodig is. Hiervoor is in het investeringsplan het bedrag van 600.000 opgenomen.

Daarnaast hebben b. en w. besloten tot de inzet van tijdelijk extra personeel voor het afdoen van de bezwaarschriften.

B. en w. besluiten tot opstellen nieuwe nota cultuurbeleid

Burgemeester en wethouders hebben besloten tot het laten opstellen van een nieuwe Oosterhoutse cultuurnota. De nota moeten een "nieuw strategisch perspectief voor het Oosterhoutse cultuurbeleid" bieden. Het college wil voor de opstelling van de nota een extern bureau inschakelen. Als gevolg van de ombuigingsoperatie "Basis in balans", die geleid heeft tot een formatieve inkrimping van het ambtelijk apparaat, is daarvoor binnen de organisatie geen capaciteit beschikbaar. Bijkomend voordeel is wel dat door de inschakeling van een extern bureau de nodige expertise en onafhankelijkheid in huis wordt gehaald. Bij het opstellen van de cultuurnota zullen de Oosterhoutse culturele instellingen nauw worden betrokken.

Het voor het opstellen van de cultuurnota benodigde bedrag wordt gevonden in bestaande budgetten.

B. en w. voornemens parallelwegen Bredaseweg-zuid af te sluiten

Het college van b. en w. is voornemens de parallelwegen langs de Bredaseweg, die zorgen voor een "kortsluiting" tussen deze weg en de Lage Molenpolderweg en Wilhelminakanaal-zuid, definitief af te sluiten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. De parallelwegen waren de afgelopen maanden al tijdelijk afgesloten in verband met het tegengaan van sluipverkeer als gevolg van de reconstructie van de kruising-Trommelen.

Het college wil de beide wegen om redenen van verkeersveiligheid afsluiten. Ze zijn niet berekend op grote hoeveelheden autoverkeer en bovendien zijn de aansluitingen op de Bredaseweg onoverzichtelijk. Bovendien zorgen de parallelwegen voor extra kruisend autoverkeer met de fietsers langs het Wilhelminakanaal-zuid. In de periode 1997 tot en met mei 1999 hebben zich op het wegvak tussen de Bredaseweg en het Wilhelminkanaal-zuid negen letselongevallen en tien ongevallen met alleen materiële schade voorgedaan. Hierdoor mag dit deel van de Bredaseweg een "black spot" heten. Tijdens de afsluiting als gevolg van de reconstructie van kruispunt-Trommelen hebben zich geen ongevallen voorgedaan.

Uit verkeerstellingen blijkt dat in een normale verkeerssituatie 2500 autos per etmaal de parallelweg bij Lievenshove gebruiken en 300 de parallelweg langs zwembad De Warande.

De parallelweg bij Lievenshove wordt op een zodanige manier voor gemotoriseerd verkeer afgesloten, dat alleen fietsverkeer van de weg gebruik kan maken. Bij de afsluiting bij de Warande zal ervoor gezorgd worden dat het parkeerterrein van het zwembad via het Wilhelminakanaal-zuid als de Bredaseweg bereikbaar is. Ook Lievenshove blijft bereikbaar.

Overigens zal er op termijn een "gewone" aansluiting worden gerealiseerd tussen Bredaseweg, Wilhelminakanaal-zuid en Lage Molenpolderweg. In de concept-Warandevisie is hiermee rekening gehouden.

College vraagt raad voorbereidingskrediet voor Vrachelen 3e fase

B. en w. vragen de gemeenteraad een krediet van 1 miljoen beschikbaar te stellen voor de voorbereiding van het bestemmingsplan Vrachelen 3e fase. Hiermee wil het college (financiële) armslag creëren om direct te kunnen inspelen op de uitspraak van de Raad van State in het beroep dat is aangetekend tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan. Die uitspraak wordt op zijn vroegst midden volgende maand verwacht.

Het zou mogelijk kunnen zijn dat de Raad van State tot een uitspraak komt waardoor het plan op punten moet worden aangepast. Door nu alvast een krediet beschikbaar te stellen, krijgen b. en w. de mogelijkheid "een vertraging ten gevolge van een eventueel negatieve uitspraak van de Raad van State te verkleinen".

B. en w. stellen ontwerp-agenda raadsvergadering 6 maart vast

Burgemeester en wethouders hebben de ontwerp-agenda voor de raadsvergadering van dinsdag 6 maart (aanvang 19.30 uur) vastgesteld. Aan de orde komen onder andere de volgende onderwerpen:

vaststelling van de grondprijzen woningbouw voor het jaar 2001;

beschikbaarstelling van gelden voor de voorbereiding van het bouwrijpmaken van Vrachelen 3e fase;

voordracht van te benoemen leden van de programmaraad Mediawet;

procedure aansprakelijkheidsstelling voor een constructiefout in het Mavo-gebouw aan de Kruidenlaan;

verplaatsing van een planten- en bloemenkwekerij annex hoveniersbedrijf aan de Houtsesteeg 3;

vervanging van het gemeentelijke heffingensysteem GISBI;

beschikbaarstelling van gelden voor de afhandeling van bezwaarschriften tegen WOZ-beschikkingen;

benoeming van een lid in het algemeen bestuur van de Bestuursacademie Zuid-Nederland;

beschikbaarstelling van gelden voor de uitvoeringskosten van het belastingplan 2001;

bomencompensatieplan aan de Burg. Materlaan.

College akkoord met inhuurprijzen kinderopvang voor 2001

B. en w. zijn ermee akkoord dat de Stichting Kinderopvang Oosterhout in 2001 een inhuurprijs van 25.000 per jaar gaat berekenen voor een bedrijfplaats voor hele dagopvang. Dat is 1.000 meer dan vorig jaar. De verhoging is het gevolg van cao-ontwikkeling en prijsindexering.

Ook de inhuurprijs voor de buitenschoolse opvang is verhoogd: van 6.850 naar

7.350 voor buitenschoolse opvang exclusief schoolvakanties en van 11.700 naar 12.500 voor buitenschoolse opvang inclusief schoolvakanties. Ook de hoogte van de (inkomensafhankelijke) ouderbijdrage is op dezelfde manier gewijzigd.

Overigens verschilt de ouderbijdragetabel die SKO hanteert van de adviestabel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat komt omdat SKO uitgaat van een bedrag dat gebaseerd is op het aantal opvangdagen per week, terwijl het ministerie een bijdrage per maand als basis neemt. Daarnaast brengt SKO een bedrag in rekening voor het vervoer: de stichting heeft busjes in eigendom waarmee de kinderen bij de school worden opgehaald.

B. en w. vragen raad subsidie te weigeren aan Agrarisch Opleidingscentrum

Het college gaat de raad vragen het Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) subsidie te weigeren voor het verhelpen van een constructiefout in het gebouw van Mavo Ten Strijen aan de Kruidenlaan. Het AOC, dat fungeert als bestuur van de mavo, is van mening dat de gemeente dan wel het rijk voor het verhelpen van de constructiefout moet opdraaien. Het AOC is hierover al in een civielrechtelijke procedure verwikkeld, maar probeert nu ook in een bestuursrechtelijke procedure de gemeente tot medewerking te dwingen.

Burgemeester en wethouders zijn echter van mening dat het oplossen van de constructiefout voor rekening van het schoolbestuur komt. Immers, aldus het college, met het schoolbestuur is een overeenkomst bereikt waarin de verantwoordelijkheid voor de huisvesting is doorgeschoven naar het schoolbestuur. De gemeentelijke adviescommissie voor de bezwaarschriften is het met die argumentatie eens.

College vraagt geld voor opvangen gevolgen nieuw belastingstelsel

Vooruitlopend op eventuele compensatie door het rijk, stellen b. en w. de raad voor een bedrag van 75.000 beschikbaar te stellen voor het opvangen van de gevolgen van het nieuwe belastingstelsel binnen de gemeentelijke sociale zekerheid. Het nieuwe belastingplan heeft grote consequenties voor de wijze waarop gemeenten moeten omgaan met (het berekenen en uitkeren van) bijstandsuitkeringen. Bij de verwerking van de uitkeringen kunnen er dan ook grote risicos in de bedrijfsvoering ontstaan, aldus b. en w. Als de gemeente geen maatregelen zou nemen, zou zelfs gevreesd moeten worden voor het niet tijdig kunnen betalen van de uitkeringen.

Krediet gevraagd voor vervanging financieel systeem gemeentelijke heffingen

Burgemeester en wethouder vragen de gemeenteraad een krediet van 275.000 beschikbaar te stellen voor de vervanging van het financiële systeem GISBI. In GISBI worden de gemeentelijke belastingen en heffingen verwerkt. Vervanging is nodig omdat het huidige systeem verouderd is, niet goed correspondeert met andere financiële systemen en niet is toegerust op de invoering van de euro. Bovendien wordt het door de leverancier niet meer onderhouden.

Medewerking verlenen planten- en bloemenkwekerij naar Houtsesteeg

Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad medewerking te verlenen aan de verplaatsing van een planten- en bloemenkwekerij annex hoveniersbedrijf van een locatie aan de Heiligerweg naar de Houtsesteeg. Aan de Heiligerweg moet het bedrijf plaats maken voor de aanleg van nieuwe wegen voor de wijk Vrachelen.

Oosterhout, 1 februari 2001