Hoofd Bedrijfschap Ambachten

30 januari 2001

Beroepsonderwijs maakt promotietoer
Een karavaan van trucks en bussen trekt van 22 tot 27 januari 2001 door Nederland om het beroepsonderwijs te promoten. Tijdens de "Week van het beroepsonderwijs" stopt de karavaan op zes plaatsen in Nederland.

Werkloosheid daalt niet meer
Aan de jarenlange daling van de geregistreerde werkloosheid is een einde gekomen. De kortdurende werkloosheid was al langer stabiel. Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat nu ook de daling van de langdurige werkloosheid tot stilstand is gekomen.

Aantal vacatures onveranderd hoog
Eind september 2000 stonden er bij particuliere bedrijven 169.000 vacatures open. Dat is 33.000 minder dan een kwartaal eerder. Deze daling is volgens het CBS voornamelijk toe te schrijven aan seizoensinvloeden.

Minderhedenconvenant: 15.000 mkb-vacatures gemeld Onlangs is in het mkb-minderhedenconvenant de grens van 15.000 vacaturemeldingen gepasseerd. Daarmee is al de helft gerealiseerd van de taakstellingen van dit project, namelijk dat mkb-werkgevers in de periode tot 1 mei 2001 30.000 vacatures voor etnische minderheden melden bij een speciaal hiervoor geopende mkb-vacaturelijn (0800)8001.

Optimisme troef bij bedrijven
De Nederlandse ondernemers verwachten voor 2001 een economische groei van 5%. Zij voorzien een verdere groei van omzet en export. Ook de werkgelegenheid en de investeringen zullen verder aantrekken.

Ondernemen in de diensten 2001
De groei van commerciële diensten zet zich in 2001 onverminderd sterk door. De commerciële-dienstensector (CDS) profiteert in 2001 van de gunstige onwikkelingen in het gehele bedrijfsleven.

Groei is noodzakelijk voor de continuïteit van het bedrijf Onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf bestaat een duidelijk streven om het bedrijf te laten groeien. Bijna driekwart van de ondernemers wil een groter bedrijf. Dit groeistreven is niet altijd ingegeven door de eigen ambitie van de ondernemer.

Nieuw marktonderzoeksbureau van start
Op 1 december 2000 is EIM in samenwerking met Analyse B.V., het in Amstelveen gevestigde bureau voor kwalitatief onderzoek, een zelfstandig marktonderzoeksbureau gestart. Dit nieuwe bureau zal zich met name richten op kwantitatief marktonderzoek.

Kleine bedrijven die actief zijn op internet presteren beter Mkb-ondernemingen die beschikken over een eigen website op internet presteren beter dan collega's zonder. Dit geldt vooral bij de wat grotere mkb-ondernemingen, met 50 tot 100 werknemers. Daar is het verschil tussen "internetters" en anderen verreweg het grootst, met name wat de winstontwikkeling betreft.

Minister Vermeend: ICT heeft positieve effecten op werkgelegenheid De informatie- en communicatietechnologie (ICT) heeft per saldo een positief effect op de ontwikkeling van de werkgelegenheid in Nederland. ICT kan aan de ene kant arbeidsbesparende effecten hebben door stijging van de arbeidsproductiviteit, anderzijds kan deze technologie juist door toename van de arbeidsproductiviteit en lagere prijzen leiden tot extra werkgelegenheid die de arbeidsbesparing meer dan te niet kunnen doen.

Samenwerking hogescholen en TNO in onderzoek
De hogescholen en TNO gaan samen toegepast onderzoek doen. Ze gaan zich vooral richten op onderzoek dat voor het midden- en kleinbedrijf van belang kan zijn. Tot nu toe deed TNO vooral zaken met de universiteiten. Voor onderzoek dat kan worden toegepast in het midden- en kleinbedrijf denkt TNO baat te hebben bij structurele samenwerking met de hogescholen.

Farbo-regeling ook in non-profitsector van toepassing Per 1 januari 2001 kan ook de non-profitsector gebruik maken van fiscale voordelen bij investeringen in apparaten of voorzieningen die de arbeidsomstandigheden voor werknemers verbeteren. Tot nu konden alleen ondernemers in de profitsector hiervan gebruik maken.

Wijziging Arbowet: niet nakomen bevel tot stillegging van het werk wordt misdrijf
Het niet nakomen van een bevel van de Arbeidsinspectie tot stillegging van het werk wordt in de toekomst aangemerkt als een misdrijf in plaats van een overtreding. Reden hiervoor is dat een bevel tot stillegging alleen wordt gegeven als er sprake is van direct ernstig gevaar voor de veiligheid of de gezondheid van werknemers.

HB Aktueel

Lik-op-stuk-boetes voor overtreders Warenwet
De Keuringsdienst van Waren mag binnenkort zelf boetes gaan opleggen. Onlangs werd de Warenwet zo gewijzigd dat de minister van VWS de bevoegdheid krijgt om boetebeschikkingen op te leggen.

Positie werknemer bij seksediscriminatie versterkt Bij seksediscriminatie op het werk verschuift de bewijslast naar de werkgever. Als een werknemer in een juridische procedure feiten naar voren brengt die kunnen wijzen op discriminatie op grond van geslacht, is het aan de werkgever om het tegendeel te bewijzen. Dit moet de positie van de werknemer bij seksediscriminatie versterken.

Website Vrouw en Techniek
Sinds enige maanden is de website Vrouw en Techniek in de lucht is onder de naam www.vent.nl. Deze website is ontwikkeld ter afronding van het Aktieplan Vrouw en Techniek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Mentorscope viert 10 jarig bestaan!
Onder het motto "overdracht geeft kracht" viert de Stichting Mentorscope dit jaar haar tien jarig bestaan. Doel van de Stichting is het begeleiden en stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap.

Start uw eigen bedrijf
De Kamer van Koophandel heeft onlangs i.s.m. Teleac/NOT het boek "Starters op weg naar een eigen bedrijf" uitgebracht. Het boek is een bron van informatie voor het opzetten van een eigen bedrijf en een hulpmiddel bij het maken van een goed ondernemingsplan.

Allochtone schoenherstellers
Het Nederlands Centrum Buitenlanders (NBC) is in opdracht van Arbeidsvoorziening Nederland en in samenwerking met het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) Commissie Schoenherstellers op 1 december 2000 een project gestart, waarmee werkloze allochtonen worden opgeleid tot zelfstandig ondernemer in de schoenherstellersbranche.