Politie Hollands-Midden
Bureau Communicatie

Postbus 4240
3250 CE Leiderdorp
Telefoon 071-545 98 00
Fax 071-545 93 26
Afkomstig van: Sjoerd van Andel
Datum: 30 januari 2001

Geen proef recidive agressieve verkeersdeelnemers

Leiden, 30 januari 2001
In het afgelopen weekeinde is via de media gemeld dat in het district Leiden-Voorschoten van politieregio Hollands Midden een proef is gestart waarbij verkeersdeelnemers die zich veelvuldig agressief gedragen dezelfde behandeling krijgen als verkeerdeelnemers die vaker met alcohol op aan het verkeer deelnemen.

Er is op dit moment echter geen sprake van een pilot of proef.

Als verantwoordelijke voor de geweldsaanpak in Hollands Midden heeft de districtchef van Leiden-Voorschoten, de heer B. Wijbenga, in 1997 een onderzoek ingesteld naar de mogelijkheden om geweld binnen het verkeer te beteugelen. Het blijkt namelijk uit cijfers dat 40% van alle geweldsdelicten in Nederland plaatsvindt in het verkeer.

Één van de mogelijkheden die zijn onderzocht, is regelmatig agressieve verkeersdeelnemers dezelfde behandeling te geven als verkeerdeelnemers die vaker met alcohol op aan het verkeer deelnemen. Voor de politie betekent dit dat verkeersdeelnemers die zich agressief gedragen de mogelijkheid bestaat een mededeling (ex. Artikel 130 Wegen Verkeerswet 1994) aan het CBR gegeven kan worden. Binnen Hollands Midden wordt sinds medio 2000 deze mededeling ook bij agressie in het verkeer aan het CBR gezonden. Het CBR verwijst zulke meldingen van agressie naar een psychiater om vast te stellen of de automobilist verantwoord aan het verkeer kan blijven deelnemen. Zoniet, dan verklaart het CBR het rijbewijs ongeldig. Landelijk gezien wordt van dit instrument door de politiekorpsen beperkt gebruik gemaakt.

Met een mededeling van de politie over alcoholgebruik in het verkeer kan het CBR bepalen of iemand een bepaalde maatregel moet ondergaan. Deze mogelijkheid is aan het CBR gedelegeerd door de minister van Verkeer en Waterstaat. De maatregelen zijn bijvoorbeeld een cursus educatieve maatregel alcohol. Deze educatieve maatregel bestaat niet voor agressie in het verkeer.

Het onderzoek naar de mogelijkheden tot aanpak van geweld in het verkeer met betrekking tot het rijbewijs is in volle gang. Zodra concrete zaken te melden zijn, kunt hierover berichtgeving verwachten. Einde bericht

Attachment Converted: "c:\eudora\Attach\300101proef.doc"