Bouwbranche staat overwegend positief ten opzichte 2001

Inleiding
USP Marketing Consultancy uit Rotterdam heeft begin januari onder ruim 300 bedrijven uit de bouwbranche geïnventariseerd hoe de verwachtingen zijn ten aanzien van 2001 (de USP Bouw Barometer). De verwachtingen zijn niet alleen gemeten met betrekking tot het bouwvolume maar ook kwalitatieve zaken als de concurrentie druk en de verwachtingen ten aanzien van de arbeidsmarkt zijn in kaart gebracht. De USP Bouw Barometer is uitgevoerd onder architecten, hoofdaannemers B&U, afbouw bedrijven zoals schildersbedrijven, stukadoors en tegelzetters en installatiebedrijven.

Verwachtingen ten aanzien bouwvolume
Gemiddeld verwacht 7% van de bedrijven uit de bouw een sterke stijging (>5%) in de omvang van het totale bouwvolume in 2001, 38% verwacht een lichte stijging (0-5%), 34% verwacht dat het bouwvolume in 2001 gelijk blijft, 21% verwacht een lichte daling en minder dan 1% verwacht een sterke daling ( Verwachtingen ten aanzien financiële situatie
De verwachtingen ten aanzien van de groei van de Nederlandse economie door bedrijven uit de bouw is overwegend positief. Gemiddeld 5% verwacht een sterke groei en 43% verwacht een groei tussen de 0 en 5%. Ten aanzien van de ontwikkeling van de financiële positie van bedrijven in de bouw in het algemeen verwacht het merendeel van de geïnterviewden dat deze gelijk zal blijven. Opvallend hierbij is wel dat van de geïnterviewden het grootste deel verwacht dat de financiële positie van het eigen bedrijf zal verbeteren. Kennelijk verwachten deze bedrijven dat ze beter dan de branche zullen gaan presteren. Installateurs zijn het meest positief gesteld ten aanzien van de ontwikkeling van de financiële positie van bedrijven in de bouw in het algemeen en de financiële positie van het eigen bedrijf in het bijzonder. Architecten zijn het minst positief gesteld ten aanzien de ontwikkeling van de financiële positie van bedrijven binnen de bouw.

Verwachtingen ten aanzien concurrentie, aanbod vakpersoneel en eigen prestaties
Kijkend naar de verwachting ten aanzien van de concurrentie druk binnen de bouw kan worden gesteld dat algemeen wordt verwacht dat deze zal stijgen. Ruim 31% verwacht dat de concurrentiedruk licht zal toenemen terwijl ruim 20% zelfs verwacht dat deze sterk zal toenemen. Ten aanzien van het aanbod van vakpersoneel is men nog negatiever gestemd dan ten aanzien van de concurrentiedruk. Ruim 43% verwacht dat het aanbod van vakpersoneel in 2001 zal afnemen terwijl bijna 27% verwacht dat dit sterk zal afnemen. Afbouwers denken het meest dat de concurrentiedruk zal toenemen, terwijl aannemers B&U het meest positief gestemd zijn ten aanzien van de concurrentiedruk. Architecten zijn nog het meest positief gestemd ten aanzien van het aanbod van vakpersoneel. Verschillen in de houding tussen aannemers B&U, afbouwers en installateurs in de houding ten aanzien van het aanbod van vakpersoneel is er niet.

In het algemeen kan worden gesteld dat het bouwvolume licht zal stijgen maar dat de financiële positie van bedrijven in de branche overwegend gelijk zal blijven. De omzetstijging wordt dan in negatieve zin gecompenseerd door een toenemende concurrentiedruk (prijsdruk) en meer krapte op de arbeidsmarkt (hogere loonkosten).

30 januari 2001 - drs. Jan-Paul Schop
De auteur is als managing partner verbonden aan het onderzoeks- en marketingadviesbureau USP Marketing Consultancy te Rotterdam. USP voert continu beschrijvend marktonderzoek binnen de bouwwereld uit, waarbij USP zich heeft gespecialiseerd in het uitvoeren van exclusieve onderzoeken waaronder veel klantentevredenheids- en imago onderzoeken. Wanneer u meer informatie wenst over USP kunt u bellen naar USP (tel: 010-2066900). Ook op de site www.uspmarketingconsultancy.nl kunt u meer informatie over USP en door USP uitgevoerde onderzoeken terug vinden.