Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


Lijst klein chemisch afval aangepast (1/30/01)

Minister Pronk (milieu) heeft twaalf producten van de kca-lijst (klein chemisch afval) gehaald en zal er ook twee nieuwe opzetten. Voor twaalf producten is gescheiden inzamelen en verwerken niet langer noodzakelijk. Dit kca kan in de huidige afvalverbrandingsinstallaties (AVI's) zonder schadelijke effecten verbrand worden. Daarnaast worden twee nieuwe producten aan de lijst toegevoegd; bepaalde sterke zuren (etsvloeistoffen) en vloeibare gootsteenontstopper. De aangepaste lijst, de regeling 'nadere regels kca-logo', is vandaag in de Nederlandse Staatscourant gepubliceerd en treedt op 1 februari in werking.

De twaalf producten waarvoor het verplichte kca-logo is vervallen zijn nagellak, nagellak remover, vloeibare inkt, correctievloeistof, vloeibare of pasteuze lijm of kit, meubelolie, vlekkenwaters op basis van organische oplosmiddelen, aceton, smeervet, kopervet, kogellagervet en plamuur. De regeling wijst ook twee nieuwe producten aan: vloeibare gootsteenontstopper en etsvloeistoffen, zoals salpeterzuur en zwavelzuur. Op deze nieuwe producten is het kca-logo vanaf 2002 verplicht.

Logo
De regeling richt zich tot producenten en importeurs van producten die in het afvalstadium klein chemisch afval (kca) zijn. Zij zijn verplicht het kca-logo als waarschuwing voor de consument op het product of, als dat niet mogelijk is, op de verpakking te zetten. De regeling maakt deel uit van het Programma Gescheiden Inzamelen van Klein Chemisch Afval dat tot doel heeft de hoeveelheid kca die gescheiden wordt ingezameld te verhogen van de huidige circa 60% naar 90%.

KCA
Voor batterijen, TL-buizen, spaarlampen, kwikhoudende thermometers, oliefilters, bestrijdingsmiddelen, fotochemicaliƫn (foto-fixeer en -ontwikkelaar), minerale en synthetische olieproducten (motorolie, rijwielolie, naaimachine-olie, remolie, lampenolie), wasbenzine, petroleum, verf en verfproducten (verf, vernis, latex, lak, beits), verfverdunnings- en verwijderingsmiddelen (terpentine, thinner, verfverdunner, kwastontharder, kwastreiniger, afbijtmiddel) en zuren (zoutzuur, accuzuur) en logen blijft de verplichting tot het aanbrengen van het kca-logo ongewijzigd gelden.

(bron: http://www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=3582)