CDA

Bestrijding van BSE-crisis kost meer dan 970 miljoen euro

De financiering van de maatregelen ter bestrijding van de BSE-crisis is nog niet helemaal rond. De Europese Commissie heeft het afgelopen weekeinde berekend dat zo´n 970 miljoen euro nodig is. CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat (landbouw) denkt dat er veel meer geld nodig is. Hij zei dat gisteren tijdens de vergadering van de landbouw-commissie van het Europees Parlement.

Albert Jan Maat: "Al tijdens de begrotingsonderhandelingen eind vorig jaar wilde ik zo´n 900 miljoen euro reserveren. Dit kan, omdat de hoge dollarkoers zorgde voor een onderuitputting op de landbouwbegroting. Toen wilde de Raad van Ministers er niet aan. Nu zullen ze alsnog over de brug moeten komen, maar er is wel veel tijd verloren gegaan. In een eerste herziening van de begroting in maart zal dit geregeld moeten worden. Overigens denk ik dat een tweede herziening nodig zal zijn."

Een tweede herziening van de begroting zal, volgens Albert Jan Maat, nodig zijn, omdat hij verwacht dat van de 7,5 miljoen ton vleesproductie zo´n 1 miljoen ton gegarandeerd veilig vlees onverkoop-baar zal blijken te zijn, omdat de vraag is teruggelopen. Dit vlees zal of moeten worden vernietigd of moeten worden opgeslagen. Dat zal naar verwachting zo´n 3 miljard euro gaan kosten.

Voor wat betreft de kostenverdeling zal naar alle waarschijnlijkheid een verhouding: 70% EU - 30% lidstaat gaan gelden. Die verhouding is voor het eerst toegepast toen de Engelse veehouderij in de problemen kwam aan het begin van de BSE-crisis.

Albert Jan Maat wil echter dat bij het bepalen van de mate van EU-steun per lidstaat wordt gekeken naar de inspanningen van de betreffende lidstaat.

Maat: "Zo heeft Duitsland een groot aantal EU-maatregelen niet uitgevoerd. Duitsland heeft ook vijf aanwijzingen van de EU naast zich neergelegd. Het is daarom niet juist om de EU op te laten draaien voor de extra kosten die dit lakse gedrag heeft veroorzaakt."

Woordvoerder: Albert Jan Maat, tel 00-31 6 54271314

Voorlichter EVP-ED/CDA: Eduard Slooteweg, tel 00-32 475 721 280