Politiebericht Friesland: Friesland 30-01-2001 Politieberichten van 30/1 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Surhuisterveen: snelheidscontroles
Afgelopen zondag werden op de Groningerstraat en de Gedempte Vaart snelheidcontroles uitgevoerd. Op de Groningerstraat passeerden ongeveer 500 voertuigen de radarwagen. Hiervan reden er 50 te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 78 kilometer per uur, terwijl aldaar 50 is toegestaan. Op de Gedempte Vaart werden ongeveer 300 voertuigen gecontroleerd. Hier vielen 49 bekeuringen. De hoogste snelheid bedroeg hier 88 kilometer.

Beetsterzwaag: kappen boomwallen
De afgelopen week zijn in de gemeente Opsterland 3 boeren bekeurd ter zake het illegaal kappen van boomwallen. De boetes voor het illegaal kappen liggen tussen de f 500.- en f 1000.- De laatste jaren verdwijnen er steeds meer boomwallen uit het landschap. Het beleid van de gemeente Opsterland is erop gericht deze boomwallen te behouden, dan wel dat deze worden hersteld. Aan een eventuele kapgunning worden strenge voorwaarden en eisen gesteld. Nu de ruilverkaveling in zuidoost Friesland ten einde loopt, hebben alle boeren een schrijven van de gemeente ontvangen, waarin staat dat men voor het kappen van een boomwal een vergunning moet aanvragen. Drie boeren hadden dit dus niet gedaan. De komende tijd zullen nog een aantal controles worden uitgevoerd.

Harkema: snelheidscontroles
Afgelopen zondag werd op de Reitsmastrjitte een snelheidscontrole gehouden. 215 voertuigen passeerden de radar en hiervan reden er 31 te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 86 kilometer, terwijl 50 was toegestaan.

Sneek: inbraak winkel
Afgelopen nacht omstreeks 04.10 uur werd ingebroken in een winkel aan het Grootzand. Een voetpatrouille hoorde het alarm van een winkel op het Grootzand afgaan. Toen zij in die richting liepen, zagen zij vier personen onder het rolluik van de winkel vandaan komen. De verdachten renden weg in de richting Leeuwenburg. Direct werd te voet de achtervolging ingezet, doch de afstand was te groot. Ondanks een uitgebreide zoekactie in de omgeving werden de verdachten niet aangetroffen. Bij de winkel bleek het rolluik uit de geleiderail getrokken te zijn Uit twee vitrines werden 25 digitale fotocamera`s weggenomen. De bedrijfsleider, een 36-jarige inwoner van Workum, heeft aangifte gedaan.

Wijnjewoude: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Meester Geertswei. De ruit in het linker voorportier werd vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler en een radardetector weggenomen. De eigenaar, een 45-jarige inwoonster van Wijnjewoude, heeft aangifte gedaan.

Dokkum: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 06.55 uur reed een bromfietsbestuurster, een 38-jarige inwoonster van Dokkum, met haar bromfiets over de Fortuinweg. Op de kruising van deze weg met de Holwerderweg verleende zij geen voorrang aan de bestuurder van een personenauto, een 41-jarige inwoner van Blija, die over de Holwerderweg deze kruising naderde. De bromfietsbestuurster werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De bromfiets werd totaal vernield.

Fochteloo: aanrijding met drank Dinsdag omstreeks 07.15 uur vond op het Zuideinde een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 41-jarige inwoner van Gorredijk parkeerde zijn auto, gezien zijn rijrichting, aan de linkerkant van de weg. Een 30-jarige inwoonster van Fochteloo kwam met haar auto aanrijden en verkeerde in de veronderstelling dat zij deze geparkeerd staande auto rechts moest passeren, terwijl deze auto reeds op haar rijbaan stond. De vrouw kwam met haar auto in de berm en raakte de geparkeerde auto en kwam vervolgens in de sloot naast de weg terecht. De vrouw raakte niet gewond. De inwoner van Gorredijk bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 655 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sneek: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 09.05 uur vond op het Leeuwenburg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fiets. De fietser, een 55-jarige inwoner van Goenga, kwam vanaf het voetgangersgebied en werd op de straat aangereden door een personenauto, die bestuurd werd door een 68-jarige inwoner van Molkwerum. De fietser werd met een open beenwond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Joure: inbraak
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in het gebouw van het Waterschap `Boarn en Klif` aan de Edisonstraat. Via een opengebroken deur kwam men het gebouw binnen. Uit het gebouw werden twee 15-inch computer LCD monitoren weggenomen. Een medewerker van het waterschap, een 43-jarige inwoner van Joure, heeft aangifte gedaan.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272