Rijksuniversiteit Groningen


Nederland en Curaçao. Een wereld van verschil

De lezingenserie 'Hollandse Nieuwe' biedt een overzicht van de handel en wandel en dromen en daden van zes verschillende groepen 'nieuwkomers' in Nederland. In de laatste lezing van deze reeks spreekt drs. Coen Heijes over Curaçao. De serie is mede mogelijk gemaakt door het Expertise Centrum Allochtonen Hoger Onderwijs.

Curaçaoënaars en Nederlanders. De kranten in Nederland staan er bol van en de meeste berichten over Curaçao zijn weinig vleiend. Het plaatje is duidelijk en het beeld van Curaçao en de Curaçaoënaar lijkt sterk negatief gekleurd. Ook andersom worden ferme uitspraken gedaan. In een Curaçaose krant bijvoorbeeld: "Dat Curaçaoënaars, zeker in verhouding tot Nederland lange tenen hebben, moet in Nederland genoegzaam bekend zijn. Waarom is het dan toch, dat Nederland zo opzettelijk en zo pijnlijk met harde hakken op die lichaamsdelen gaat staan en dan zelfs nog danig hard stampt? Dat is toch bijna sadisme?"

Naast geduld en respect is kennis een belangrijk element bij onderling contact. Kennis over de achtergronden en de cultuur van de mensen met wie we te maken hebben. Kennis over de Curaçaose samenleving, kennis over wederzijdse beeldvorming en kennis over cultuurverschillen. In zijn lezing zal Coen Heijes in de geschiedenis van Curaçao duiken en de rol van Nederland belichten. Wat zijn de opvoedings- en onderwijssystemen op Curaçao? Wat voor beeldvorming is er over en weer tussen de Nederlander en de Curaçaoënaar? Wat voor invloed heeft dat op de samenwerking tussen Nederland en Curaçao? Welke cultuurverschillen kunnen we onderscheiden?

Coen Heijes (1960) studeerde Engels, Accountancy en Cultuurwetenschappen in Nederland en Curaçao. Hij was onder meer werkzaam als manager, trainer, organisatie-adviseur en docent in Nederland, Letland, Curaçao, Bonaire en Sint Maarten. Heijes verzorgde een reeks trainingen op het terrein van beeldvorming en communicatie tussen Nederlanders en Curaçaoënaars. Heijes momenteel bezig met het schrijven van een proefschrift

Datum en tijd

dinsdag 30 januari 2001, 20.00 uur

Spreker

drs. Coen Heijes

Titel

Serie

Nederland en Curaçao. Een wereld van verschil

Hollandse Nieuwe. Feiten, vooroordelen en beeldvorming over minderheden

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63